„Zajlik

Bolygóközi tér Sopronban és egyéb kerülőutak

18/07/2024 17:04

| Szerző: Fülke/Klubrádió

Megkezdődtek a kísérleti mérések a soproni Mágneses Nulltér egyedülálló laboratóriumában. Hamarosan gyorsabb lehet Szegedről Debrecenbe jutni Románián át. Posztapokaliptikus oktatóvideóval hívta fel a figyelmet Bruti az akkugyártás veszélyeire. Ez itt a Fülke – a Független Helyi Lapok Közössége együttműködés heti lapszemléje.

Borsod24: Így kerülhetjük el a vízbefulladást

Rendszeres tapasztalata a hatóságoknak, hogy amint beköszönt a nyári időszak, egyre több vízi baleset történik BAZ megyében. Különösen veszélyesek a folyók, nincs olyan év, hogy ne történne fulladás a Sajón, a Hernádon, a Bodrogban és a Tiszában vagy valamelyik bányatóban. Sajnos már ez az év is több vízbe fulladásos halálesetet számol, a Borsod24 ezért vette számba a legfontosabb óvintézkedéseket.

Debreciner: Posztapokaliptikus oktatóvideóval hívja fel a figyelmet Bruti a debreceni akkugyártás veszélyeire

Az országosan ismert zenész-humorista úgy látja, Debrecen legnagyobb problémáját a következő években az akkumulátorgyárak megjelenése jelenti. A mesterséges intelligencia felhasználásával megalkotott videón a – fiktív – Méregzöld Debrecenért Munkacsoport kisfilmje látható, amely a gyász fázisainak bemutatásával segít a város lakóinak megbarátkozni a környezetszennyezés tényével. A Debreciner megszólaltatta Brutit a videó apropóján.

ENyugat.hu: Nem sci-fi: bolygóközi tér nyílt Sopron közelében

Megkezdődtek a kísérleti mérések a soproni Mágneses Nulltér egyedülálló laboratóriumában - írja az ENyugat.hu. Az új laborban  a világon ebben a formában egyedülálló módszerrel képesek kizárni a mágneses tér hatásait, így az űrben használható műszerek fejlesztésében, orvosdiagnosztikai innovációkban, de akár az asztronauták felkészítésében is segíthet. A laboratórium orvosdiagnosztikai eszközök, például a magnetoenkefalográf igen drága alkatrészeinek olcsóbb előállításához szükséges technológiai fejlesztés otthona is lehet.

KecsUP Hírek: Somogyi András humorista nyilvánosságra hozta, hogyan utasította el a kecskeméti kulturális központ

Somogyi András állítása szerint megzsarolta és hazugságra kényszerítette őt a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ. „Azért tettem közzé ezt az e-mailt, mert nem bírom az igazságtalanságot” – utalt Somogyi arra, hogy a Hírös Agóra támadására 2024. június 29-én bizonyítékként nyilvánosságra hozta a kulturális központ által írt elutasító levelet. Hozzátette, van még hasonló e-mail a birtokában, de nem szeretné bajba sodorni az ott dolgozókat. A humorista hétfőn a KecsUP–nak adott interjújában elmondta: bízik abban, hogy egyszer felléphet a Hírös Agórában, amikor azt már nem egy Barta Dóra-féle pártkatona vezeti.

Nyugat.hu: Hatalmas sor állt a tűző napon a szombathelyi Tófürdő bejárata előtt                 

A Nyugat.hu több olvasója is jelezte, hogy hatalmas sor állt a tűző napon a szombathelyi Tófürdő bejáratánál. Kiderült, hogy a fürdőt működtető önkormányzati cég nem készült fel a helyzetre, ennek egy nagyjából 50 méteres sor lett az eredménye. A hab tortára pedig az, hogy a Tófürdő este 8-kor zár, emiatt a medencéket fél 8-ig el kell hagynia mindenkinek. Már ezért sem mindegy, mennyit kell sorba állni a csobbanás előtt - írja a lap.

Szombathely tófürdő
 
A szombathelyi tófürdő medencéi l Forrás: Facebook
 

Szegeder: Lehet, hogy Románián keresztül gyorsabb lesz az autózás Szegedről Debrecenbe

A Debrecen–Szeged táv kocsival bő három óra, mivel az egyébként is kátyús országúton nehéz előzni a sok autó miatt, ráadásul vagy egy tucatnyi településen kell lelassítva áthaladni. Így könnyen lehet, hogy rövidesen külföldről kerülve hamarabb odaérünk majd, mint a magyar közúton. Debrecen és Nagyvárad, valamint Szeged és Arad között már most is van autópálya, és a két román várost is nemsokára összeköti egy sztráda. Románia pedig hamarosan csatlakozik a schengeni övezethez, ezért a határon sem kell majd várakozni, így csaknem fél órával hamarabb Debrecenbe juthatunk – számolt be a Szegeder.

Olcsóbb ez sem lesz, de még mindig jobb, mintha belföldön keresnénk alternatív útvonalat. Budapest felől nemhogy időt nem nyernénk, a fogyasztás a másfél–kétszer hosszabb út miatt a pénztárcánkat és a környezetet is megterhelné. Közvetlen vasútvonal hiányában pedig vonattal sem kevesebb idő eljutni a „vidék fővárosába”, amely nemsokára a Közlekedési Múzeumnak ad helyet.

Szol24: A tantestület tiltakozása ellenére nevezték ki a gimnáziumi igazgatót

Tavaly még a pedagógusokat érintő intézkedések kapcsán kialakult felmondási hullámtól volt hangos a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium, az utóbbi hetekben azonban az igazgatóválasztás meglehetősen rendhagyó módja borzolta a kedélyeket. A Szol24 szerint a 2023-as események is közrejátszottak abban, hogy az oktatási intézményt 20 éve vezető direktor idén nem kapott bizalmat a tankerülettől.

Veszprém Kukac: Futja-e nyaralásra idén?

Egymillió forintba kerülhet egy négytagú családnak a balatoni nyaralás – számolta ki az ATV híradója. Elsőre túlzásnak tűnik. A Veszprém Kukac is utánaszámolt. A Balaton közelsége miatt, a veszprémiek nem érzik luxusnak a nyaralást, hiszen ügyesen megoldják itthonról. Csak szállásra nem kell költeni, de a strandokon drágaság van. A családi strandbelépő – két felnőtt plusz akárhány gyerek – körülbelül 7000 forint, a lángos legalább 2000, egy gombóc fagyi 600 forint. Szóval egy 4-5 tagú család egy nap simán elkölt legalább 20 ezer forintot a strandon. Ebben nincs benne egy girosz vagy egy sült hal, az plusz 3 ezer forint fejenként.

Strandolók Balatonfenyvesen
 
 Strandolók a balatonfenyvesi szabadstrandon 2019. június 10-én.
 
Fotó: MTI/Varga György

Címlapi kép az ENyugat oldaláról.