„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Bővült a Szolidaritás kínálata

4/03/2020 15:52

| Szerző: Klubrádió

Mostantól külön figyelmet szentelünk hallgatóink társadalom-biztosítással kapcsolatos kérdéseinek, havonta lesz egy-egy ilyen adás. Az elsőben az volt a fő téma: mi van, ha nem fizettünk?

2020. március 04. Nívó - részlet 20.03.04. Radics Zsuzsanna
20:40
00:00

Sokan próbálják menteni a menthetőt, ami teljesen érthető, mert júliustól nagyon mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki 3 hónapnál hosszabb ideje nem fizet járulékot. Csak emlékeztetőül: a dolgozók után fizet a munkáltatójuk, a diákok, nyugdíjasok és több kisebb csoport után az állam. De vannak olyanok is, akiknek önerőből kell rendezni a számlát, azaz fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely e pillanatban havi 7710 forint. Amennyiben az illető tartozik a társadalom-biztosításnak, akkor az orvosnál a TAJ-szám beírása után megjelenik egy kis piros lámpa, jelezvén, hogy nincs rendben a befizetés, de ettől az ellátást még megkapja a beteg. Júliustól lesz egy kis barna lámpácska is, ami mutatja, hogy 3 hónapnál több az elmaradás. Az orvos akkor is ellátja a beteget természetesen, de az ellátás egész összegét ki kell majd fizetni, ami adott esetben ugye milliós tétel is lehet.

Valószínűleg ezt értették már meg sokan és ha tudják, hogy elmaradásuk van, próbálják rendezni, mielőtt orvoshoz kellene menniük. Néhány jellemző kérdést emelünk most ki a műsorból. A válaszokat Radics Zsuzsanna társadalom-biztosítási szakértő adta meg.

Egyik hallgatónk egy ideje nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt. Kaphat-e nyugdíjat? Igen kaphat, és ha nyugdíjas lesz akkor a TB-t is az állam fizeti, de arra nem számítson, hogy a tartozását nem fogják behajtani.

Másik telefonálónk szintén tartozik 2 éve a járulékkal, de szeretné rendezni. Mit tegyen? Valóban érdemes rendeznie még július előtt, hogy a barna lámpát elkerülje, de részletfizetést kérhet.

Keresőképtelen egy következő hallgatónk, de nincs munkahelye, így táppénzt sem kap. Saját maga viszont nem tudja fizetni a járulékot. Mi a megoldás? Először is meg kell nézni, hogy szociálisan rászorulónak tekinthető-e. Amennyiben igen, akkor nincs probléma. Amennyiben nem, de van olyan családtagja, aki át tudja vállalni a 7710 forint befizetését, akkor azt megteheti.

Sokan választják -sokféle okból- a magánegészségügyet. Ilyenkor kell fizetni TB-t? Igen kell, ez Európában kötelező. Egyébként pedig meg is éri – hívta fel a figyelmet Radics Zsuzsanna. A magánegészségügy nem fed le mindent, a legdrágább ellátásokkal általában nem foglalkozik. Ilyen például az onkológiai ellátás. Ha daganatos betegséget kapunk, akkor óhatatlanul visszakerülünk az állami ellátásba, s ha nincs társadalom-biztosításunk, akkor bajba kerülhetünk, de minimum rengeteget kell fizetnünk.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Szolidaritás
2020.03.04. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta