„Klubrádió
Reggeli gyors

Terv van, pénz nincs az egészségügyre

12/02/2020 10:29

| Szerző: Klubrádió

Alapvetően jó ötletek vannak abban a reformcsomagban, amelyet az egészségügy rendbe tételére készített a minisztérium, de a határidőkkel, a finanszírozással valószínűleg gondok lesznek.

2020. február 12. Reggeli gyors - részlet 20.02.12. Rékassy Balázs
05:20
00:00

Nem halaszthatta már tovább a kormány, hogy foglalkozzék az egészségügyi ellátással, hiszen az emberek a legfontosabb problémának a mai áldatlan állapotot látják. Ezen kívül ott van a kórházakon a pénzügyi nyomás, az eladósodottság, ami minden évben valamiféle megoldást igényel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában elkészült egy csomag, amely az ellátórendszer átalakításához szükséges jogszabály-módosításokat tartalmazza. A kormány még nem tárgyalt erről, de a dokumentum kiszivárgott. Két fő részre osztható, az egyik egy rövid távú adósságkezelés, a másik egy struktúraváltás, ami nyilván hosszú időt vesz igénybe.

Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikai szakértő szerint a reformcsomagban számos jó ötlet van, sok olyan, amelyet gyakorló szakemberek már évek óta mondanak. Azonban a határidők furcsák. Az egyik feladat például a beavatkozások finanszírozásának átalakítása lenne, ugyanis hosszú idő óta nem változtak az összegek. Vegyük például egy csípőprotézis beültetését. A protézis ára folyamatosan emelkedik, az orvosok bére is változik, a társadalombiztosítás viszont ezt nem veszi figyelembe, nem a beavatkozás valódi költségét téríti. Ennek az egész rendszernek az áttekintését, megváltoztatását 2 hónap alatt nem lehet elvégezni. Hasonló a helyzet az úgynevezett teljesítmény volumen korláttal is. Egy orvoscsoport csak annyi műtétet végezhet, amennyire pénzt kap, hiába tudna többet. Ezért is vannak várólisták.

Rékassy Balázs az alapvető gondnak azt tartja, hogy az egész ágazat alulfinanszírozott. 700-800 milliárd forinttal többet kellene rá költeni. A reformcsomagban viszont nem nagyon látni annak jelét, hogy a kormány ebbe az irányba is elmozdulna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.12. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre