„Köszönjük
Reggeli gyors

Bukásra vannak ítélve az olyan nemzetek, mint Magyarország

18/10/2024 08:43

| Szerző: Klubrádió

Az új közgazdasági Nobel-díjasok szerint. Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában magyarázta el, kik és miért kapták az idei Nobelt és miért mondja Daron Acemoglu a három friss díjazott egyike, hogy rossz úton járunk.

2024. október 18. Reggeli gyors - részlet l Pogátsa Zoltán közgazdász 2024.10.18.
08:31
00:00
A MIT (Massachusetts Institute of Technology) két professzora Daron Acemoglu és Simon Johnson, továbbá James Robinson a University of Chicago professzora, megosztva kapta a 2024 évi közgazdasági Nobel-díjat.

Ők hárman azt is vizsgálták, hogy az országokon belüli jövedelmi és vagyoni különbségek milyen mértékben akadályozzák a gazdaság bővülését, illetve mi befolyásolja hosszú távon az országok gazdasági jólétét, betekintést adnak az intézmények jólétre gyakorolt befolyására, amellyel bizonyítják, hogy a demokrácia és az inkluzív (azaz befogadó) intézmények támogatása alapozza meg a gazdasági jólét felé vezető utat.

A török származású (1967-ben örményként született Isztambulban) Acemoglu és Robinson a magyarul is megjelent „Miért buknak el a nemzetek?” című könyvével vált világhírűvé.

Ebben a könyvben a szerzők arra jutnak, hogy ahol inkluzív gazdaságpolitika folyik, vagyis ahol a kormányzat széles körben teríti az olyan erőforrásokat, mint egészség, humántőke, tudás, infrastruktúra, azok sikeresek. Ahol azonban extraktív (elvonó, kizsákmányoló) gazdaságpolitikát folytatnak, vagyis ahol egy szűk elit csoport magához vonzza ezeket az erőforrásokat, azok a nemzetek elbuknak.

Ebben a felosztásban Magyarország egyértelműen az extraktív gazdasági modellt követi, de itthon a kormány ki is mondja, hogy ez a tudatos politikájuk.

A 24.hu emlékeztet, hogy Acemoglu egyébként korábban maga is konkrétan bírálta a magyar folyamatokat, és Magyarország EU-tagságának megszüntetését is javasolta.