„Klubrádió
Tudatos.hu

Columbo visszafordul, avagy a nyomozás természetrajza

14/03/2020 13:02

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Tudatos.hu-ban Neuman Gábor Kovács Lajos nyomozóval, és Dr. Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos szakértővel beszélgetett. Szó volt arról, hogy az igazságügyi orvosszakértők hogyan segítik a rendőrség munkáját egy-egy bűnügy felderítésében, beszélgettünk a móri bankrablásról és a Pándy-ügyről, Dr. Fariddal pedig a Hableány-katasztrófa áldozatainak azonosításáról is szó volt.

2020. március 14. Tudatos.hu (2020. március 14., szombat 14:00)
53:34
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

Adásunk első felében Kovács Lajos nyomozó, a „döglött ügyek osztályának” vezetője volt a vendégünk. Nemcsak azt mesélte el, hogy az igazságügyi szakértők mennyit és hogyan segítenek a rendőrségnek egy nyomozás során, de konkrét példákat is hozott. Olyanokat is, amelyekben az orvosszakértők - önhibájukon kívül - félrevezették a nyomozó teamet, és persze olyanokat is, amelyekben éppen nekik köszönhették, hogy megtalálták az elkövetőt.

Szóba került a móri bankrablás és Kaiser Ede is. Kovácsnak akkor lett gyanús, hogy talán mégsem Kaiser Ede állt a móri bank bejáratánál a bankrablás alatt, amikor kiderült számára, hogy hónapokkal korábban Kaiser egy móri lánnyal randizgatott. Ilyenformán Kaisert rengetegen ismerhették Móron: miért is lett volna olyan felelőtlen, hogy maszk nélkül kiáll a bank elé?

Beszélgettünk a Pándy-ügyről is, ahol a belgiumi lelkész lánya segítségével irtotta ki saját családját, és később színészeket bérelt fel, hogy eljátsszák családtagjait egy bizottság előtt (nehogy kiderüljön, hogy már nem élnek).

Persze nem tudtuk megkerülni Novozánszki Fanni ügyét sem, amelynél még mindig nem találták meg az áldozatot, de az ex-főnyomozó ezen kívül több olyan esetről is mesélt, amelyekben nem született megnyugtató ítélet.

A most már nyugdíjas Kovács Lajost a mai napig hívják kollégái különböző ügyekhez tanácsadónak, ő pedig boldogan megy ilyenkor, hiszen még mindig érdeklik a rejtélyes gyilkosságok.

Adásunk második felében Dr. Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos szakértő volt a vendégünk. Dr. Farid iráni származású, de Bécsben született, és soha életében nem járt Iránban. Vendégünk bahái vallású, amely vallási csoportot Iránban üldöznek, ezért hazájába már soha nem térhet vissza. Főleg annak fényében nem, hogy Magyarországon teljes mellszélességgel kiáll otthon ragadt honfitársai mellett, és küzd az iráni bahái közösség jogaiért. Persze szó volt a munkájáról is: hogyan és miért veszi igénybe a rendőrség egy bűnügyben egy fogorvos szakértő véleményét? Milyen esetekben járt sikerrel, és milyenekben nem tudott teljes bizonyossággal szakvéleményt adni?

(Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons)

Tudatos.hu
2020. március 14., szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor