„Zajlik
Megbeszéljük...

Covidos lett Falus Ferenc, szerinte vigyázott, de nem eléggé

26/04/2022 21:23

| Szerző: Klubrádió/szg

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Falus Ferenc volt országos tiszti főorvosnak, aki elmondta, külföldre utazott, és talán ezt nem kellett volna. Remélhetőleg az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjedő alvariánsáról van szó, és hamar le fogja győzni, hiszen kapott emlékeztető oltásokat – tette hozzá. A szakértő szerint ahhoz, hogy kontroll alatt tudjuk tartani a járványt, 20 százalékkal kellene növelni az átoltottságot.

2022. április 26. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (22.04.26.)
13:22
00:00

Nem jutott nyugvópontra a koronavírus-járvány se nálunk, se világszerte, az országban manapság is naponta néhány ezer fertőzöttet találnak és 20-30 körüli az áldozatok száma.

Erről kérdeztük Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost, aki ismét hangsúlyozta: a kórházba kerülés megelőzéséhez a legfontosabb eszközök a védőoltások. Ezt talán sokan nem „tették magukévá”, de azokat nem azért kapjuk, hogy ne fertőződjünk meg, hanem azért, hogy a szervezetünk le tudja győzni a fertőzést, ne kerüljünk súlyos állapotba.

Elmondta, külföldre utazott, nemrég ért haza, hétfő óta megfázásos tüneteket észlel és a kedd reggeli gyorstesztje pozitív lett, még a maszkhordás ellenére is. Hozzátette, Portugália az Európai Unió egyik legjobban átoltott országa. Nem tett meg minden óvintézkedést, mert elutazott, és ezt talán nem kellett volna – jegyezte meg. Remélhetőleg ez az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjedő alvariánsa, és hamar le fogja győzni, hiszen kapott emlékeztető oltásokat. „Két nap alatt rendbe fogok jönni” - mondta.

Szerinte azt látni, hogy fertőzőképesebb új variánsok jelennek meg, de a betegség súlyossága szerencsére jelentősen csökken. Úgy tűnik viszont, hogy a drasztikus kínai lezárás „több bajt okozott, mint amennyi haszonnal járt” – tette hozzá. A szigorítások és lazítások arányát az aktuális járványügyi helyzethez kellene igazítani.

A most szivárogni kezdő, jó minőségű magyar adatok – amelyekről fogalma sincs, miért próbálták őket titkolni –, egyértelműen bizonyítják, hogy az emlékeztető oltásokkal a kórházba kerülés és a halálos szövődmények elkerülésének esélye 85-90 százalékkal csökken. Még mindig van az országban körülbelül 3 millió ember, aki egy oltást se kapott, és ahhoz, hogy kontroll alatt tudjuk tartani a járványt, az oltottságot kellene húsz százalékkal növelni. Úgy, hogy a hat hónapnál nem régebben beadott emlékeztető oltásokkal rendelkezők aránya is elérje az 50 százalékot. Sőt, Falus Ferenc úgy véli, tömegben, zárt térben, ismeretlen emberek között még mindig maszkot kellene hordani, főleg az idősebbeknek és a krónikus betegeknek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2022. április 26., kedd 17:20
Műsorvezető: Bolgár György