„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag: Ugyanott tartunk, mint a szocializmusban

10/08/2021 11:39

| Szerző: Klubrádió

Matolcsy György az elmúlt tíz évet az ország aranykorszakának tartja. Csillag István azonban rávilágított, hogy az MNB elnöke miben nem mond igazat, és azt is elmondta, ki a hibás a mostani hatalmas inflációért.

Matolcsy György cikksorozatban magasztalja a Magyar Nemzeti Bankot, és a 2010-2019 közötti folytatott magyar gazdaságpolitikát, amely szerinte Magyarország Trianon utáni 100 évének legsikeresebb időszaka. Csillag István volt gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban pici kételkedésének adott hangot a Reggeli gyorsban.

2021. augusztus 10. Reggeli gyors-részlet (2021.08.10. Csillag István)
08:17
00:00

"Aki egy picit is visszagondol erre az időszakra, és nem tartozik Orbán Viktor köreihez, akkor ezt a kijelentést megkérdőjelezi" - mondta Csillag Matolcsy megállapításáról. Csillag a gazdasági növekedéssel kapcsolatos számokat összehasonlította és kijelentette, volt olyan tíz év, amelyben az átlagnövekedés üteme magasabb volt, mint most, és volt olyan 5-6 év, amikor pedig a fizetési mérleghiány és a munkanélküliség is nagyobb arányban csökkent.

Csillag a Boros-csomag utáni arany öt évet említette, amikor szerint az ország olyan időszakot élt meg, "amikor az EU adózó polgárai nem segítették ki Orbán Viktor zsebeit. Így szerinte statisztikai tények alapján Matolcsy megcáfolható. Sőt, az elmúlt 10 évről azt mondta, "hogy ha abból indulunk ki, hogy az itt lakók, hogyan élték át ezt az időszakot, akkor a legfelső 10% aranyidőszaknak tekintette, a legalsó 40% tovább szegényedett, akik pedig középen vannak, azoknak a megélhetési biztonsága megrendült".

Matolcsy az elmúlt 100 év egy másik sikerkorszakát is megemlítette, a Gömbös-kormány idejéből, amikor a legközelebb álltunk a nyugati átlaghoz, de Csillag szerint az évi bruttó hazai termék egy főre jutó növekedési üteme legközelebb az 50-es években került az ausztriaihoz, illetve az 1968-as gazdasági mechanizmus első két éve is ilyen időszak volt. "Amiről Matolcsy beszél, a fegyverkezés győri programja. Abban az évben, 1938-39-ben viszonylag gyors volt a gazdasági növekedési ütem, de ebből az ország nagyobb és szegényebb fele kimaradt" - állapította meg a volt miniszter.

Matolcsy nagy pénzügyi válságot is jósolt, ami Csillag szerint akár be is jöhet, "hiszen mindenki tudja, hogy a kapitalista gazdaság ciklikus, egyszer fent, egyszer lent, előbb vagy utóbb válság lesz".

Sokkal érdekesebb Csillag szerint azonban az, amiről Matolcsy hallgat. Az MNB felelőssége a pénzromlás ütemének a megfékezése, mondta, és kiemelte, hogy az MNB elnöke, "Matolcsy éppen akkor írja ezt a cikksorozatát, amikor olyan ütemben romlik a forint értékállósága, ami egész Európában egyedülálló".

Szerinte Matolcsy ezért nem beszél az inflációról, holott azért "a felelősség kétszeresen terheli". Még gazdasági miniszterként éppen ő indította el azt a gazdaságpolitikát, ami "az európai adózók pénzét két kézzel szórta szét betonba". Ez ellen akkor nem tiltakozott, ahogy "a felcsúti stadionra szánt milliárdok ellen sem". Másrészt "a legolcsóbb hitelekkel szórta meg a haverok vállalatait, és kábította a népet olcsó lakáshitelekkel. A kettő együtt, az állami támogatás halálos CSOK-ja, és az ő lakáshiteleinek kamattámogatása hajtotta fel az építőanyag árakat, amelyek ellen most küzd" - mondta Csillag.

Csillag István szerint nagyjából ugyanott tartunk, mint a szocializmus idején, amikor a reformokról azt mondták, hogy azért kellenek, hogy a szocializmus által előállított problémákat megpróbálják megoldani". Szerinte súlyos infláció van az országban, ezért bűnbakot kell keresni, a bűnbak pedig a pénzügyi tárca Matolcsy szemében, de ez csak "a gyerek védekezési módja. Aki ha lever egy vázát, azt mondja, már eleve billeget, mert nem volt jó. És akkor nem kell közösen összesöpörni a darabokat, hanem azt keresi, hogy ki a bűnbak. Ebben a játékban vagyunk, a gyerekcsíny, amit elkövetnek az ország ellen, utólag ezt a reakciót váltja ki".