„Zajlik
Esti gyors

Debrecenből fogják megmondani, hogyan kell bontani a Szentkirályi utcában

30/07/2024 18:02

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az elmúlt hónapokban előbb a bontási, majd az építési engedély is megszületett a VIII. kerületi Pázmány Campus ügyében. Józsefvárosban a civil és önkormányzati ellensúlyok sorra eltűntek. Új fejlemény, hogy ennek a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak az ügyét a kormány a Fővárosi Kormányhivatalból áttette a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz Debrecenbe – erről beszélt Rádai Dániel, Józsefváros alpolgármestere az Esti gyors című műsorban. 

2024. július 30. Esti gyors-részlet (2024.07.30.) Rádai Dániel
07:34
00:00

A hajdú-bihari kormányhivatal kezébe adta a kormány a Pázmány kampuszfejlesztésének koordinálását. Ezek szerint a beruházással kapcsolatos összes jogorvoslat ügyében Debrecenig kell elmenniük az ügyben érintett szereplőknek – mondta Rádai Dániel. Józsefváros alpolgármestere példaként említette, hogy az önkormányzat munkatársának eddig a Szentendrén lévő Pest Megyei Kormányhivatalhoz kellett elmennie, hogy megkapják az építkezés terveit.

"Debrecenbe menni néhány dokumentumért egy USB pendrive-val, az egy kicsit nagyobb kihívás" – tette hozzá.

További abszurditás, hogy így a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal lesz az illetékes a közútkezelői engedélyek kiadásában is a bontás tekintetében. Mint Rádai mondta, "Debrecenből fogják azt megmondani, hogy a Szentkirályi utcának a forgalomtechnikai kialakítása a bontás alatt hogyan fognak haladni", például a teherautó-forgalom tekintetében.

Józsefvárosnak lényegében már csak egy jogorvoslati fóruma maradt: közigazgatási perben állnak a kormányhivatallal a bontási engedélyeket illetően. Az önkormányzat sajátos szerepben van ebben az ügyben, ugyanis ingatlantulajdonosként ő maga is érintett, és nem csak a lakókat képviseli. Rádai Dániel, Józsefváros alpolgármestere bár kénytelenek hátrakötözött kézzel harcolni, igyekeznek mindent megtenni a lakók érdekében.

 Az építkezés ellen a kezdetektől tiltakozó civilek és több lakó is azt szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió régi épületei maradjanak, azokat hasznosítsák más célra, a Pázmány épületeinek pedig keressenek másik helyet. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Rádai Dániellel
2024. július 30., kedd 18:48
Riporter: Kárpáti Iván