„Támogassa
Reggeli gyors

Deutsch alelnök lett – de miért?

11/07/2019 13:33

| Szerző: Klubrádió

Deutsch Tamást alelnökké választották az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában szerdán, több fideszes képviselőről viszont nem szavaztak. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint örvendetes ez a kiállás az európai értékek mellett, de hatalmi harcról is van szó.

2019. július 11. Reggeli gyors / részlet, Hegedűs Dániel (19.07.11.)
05:09
00:00

A kulturális bizottság elnöke például azt mondta, nem akarja egyből nézeteltéréssel indítani a szakbizottság munkáját, és hogy „megőrizzék a békés hangulatot”, elhalasztják a szavazást a fideszes Bocskor Andreáról. 

Hegedűs Dániel jelezte, arra már volt példa, hogy egyes képviselőket nem választottak meg, de ilyen rendszerszinten, mint tegnap, ez teljesen új jelenség. Nemcsak a Fidesszel szembeni „cordon sanitaire-ről”, biztonsági zónáról van szó, érintett több szélsőjobboldali és lengyel kormánypárti (Jog és Igazságosság, PiS) képviselő is. Szerinte teljes egészében nem lesz fenntartható ez a blokád, a parlamenti logikából következő arányos képviselet elve miatt sem.

Sajtótájékoztató a HISZEK Benned Sport Programról
 
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart a HISZEK Benned Sport Program soron következő üteméről az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságán 2019. július 5-én. MTI/Balogh Zoltán
 


Azt mondta: a legkevésbé Bocskor Andrea és a kulturális bizottság a meghatározó, ráadásul ő az előző ciklusban is alelnök volt. Magyar szempontból azok a bizottságok a legfontosabbak, amelyek a magyar demokrácia és korrupció állapotával is foglalkoznak, és ezekben nem egyértelműek az álláspontok. Hidvéghi Balázzsal szemben a menekültüggyel is foglalkozó LIBE-bizottságban ellenjelöltet állítottak a zöldek, így őt nem választották meg, elhalasztották a szavazást, Deutsch Tamás viszont alelnök lett abban a testületben, amely az EU-s pénzek felhasználását is ellenőrzi.

Az Európai Néppártot több esetben arra kérték a zöldek, a progresszívek és a szocialisták, hogy állítson új jelölteket, akiket el tudnak fogadni (ebben az esetben vélhetően nem magyart), azonban Hegedűs Dániel szerint nem valószínű, hogy erre minden esetben hajlandó lesz. Megjegyezte: mind az öt fideszes jelölt bírta a frakcióvezetők támogatását, tehát a bizottságokban részt vevő képviselők egyéni döntéséről van szó. 

Arra a felvetésre, hogy három frakció leszavazza őket, felhívta a figyelmet: az említett a pártoknak a frakcióvezetése részben már hozzájárult ahhoz, hogy a Néppárt ezeket a jelölteket indítsa. Nagyon örvendetes az elvi alapú kiállás a jogállamiság és a demokratikus értékek mellett, de ez hatalmi játszma is, szerinte ezt megpróbálják majd jobb bizottsági helyekre fordítani az érintettek – tette hozzá.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2019. július 10., csütörtök 07.20
Műsorvezető: Lampé Ágnes