„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Jávor Benedek Brüsszelben marad

10/07/2019 12:15

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

A választási kudarcot annak tudja be, hogy zárt ajtók mögött túl sok megállapodást, kompromisszumot kötöttek. Ezt elégelték meg a választók.

2019. július 10. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. július 10., szerda 09:00)
43:14
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Az európai parlamenti választás legnagyobb tanulsága a Párbeszéd volt képviselője számára, hogy lehet ugyan megállapodásokat kötni a különböző pártok között, de nem a végtelenségig. A zárt ajtók mögötti kompromisszumok sokasága a választók elvesztésével jár. Amikor kiderült, hogy a listáról csak egy valaki kerülhet be a parlamentbe, civil kezdeményezés indult arra, hogy az MSZP hozza előre a negyedik helyen lévő Jávort, de ez neki sem tetszett volna. Nem tudni ugyan, hogy ezért milyen árat kértek volna a szocialisták, de nem akar még több kompromisszumot kötni.

A főpolgármester-jelölti előválasztást nagy sikernek tartja a volt képviselő, mivel a részvételi demokrácia elemeit hozta be a helyi politikába. A társadalom aktivitása ilyen szinteken eddig nem volt jellemző, legalábbis nem volt látható. Az is előny, hogy lezárhatók az ellenzéki viták, hiszen nem csak idei önkormányzati, hanem már a 2022-es parlamenti választásokra is készülni kell. Már kialakulhatnak a megfelelő kapcsolatok, módszerek, megoldások a közös induláshoz.

Jávor Benedek szerint nem kell attól tartani, hogy a kormány bosszúból ellehetetleníti az ellenzéki vezetésű településeket. Vannak rossz példák, mint Esztergomé, de vannak jók is, mint Salgótarjáné. Az világosan látszik, hogy ellenzéki polgármester csak úgy lehet sikeres, ha a közgyűlésben is stabil az ellenzék helyzete. A választóknak tehát ebbe is bele kell majd gondolniuk, hogy nem elég a település első emberét megválasztani.

Személyes sorsáról a volt képviselő elmondta: maradnak a családdal Brüsszelben. Egyelőre tájékozódik a lehetőségekről, még az is lehet, hogy az új Európai Bizottságban fog dolgozni. Ugyanazzal a témakörrel akar foglalkozni mint eddig, környezetvédelmi kérdésekkel.

Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube-csatornájára, és nem marad le a videós anyagainkról sem!

FELIRATKOZOM:

Arról, hogy Orbán Viktor miért nem írta alá a klímamegállapodást, úgy véli: nincs abban semmi szakpolitika, csak Európa-ellenesség. Ne mondja meg Brüsszel, hogy mit csináljunk. Az nem érv, hogy a klímamegállapodás veszélyeztetné a rezsicsökkentést, ugyanis olyan nincs. A rezsicsökkentés hazugság, épp az ellenezője van, ha nem lenne árszabályozás, hanem a piac diktálna, olcsóbb lenne az energia. Paks 2-ről az a véleménye, hogy dupla annyiért fog termelni, mint a normális ár. Ha a teljes folyamatot nézzük az alapanyag kitermelésétől a hulladék elhelyezéséig, akkor nem is tiszta energia az atom, és nem is olyan könnyen szabályozható, mint mondják. Az sem biztos, hogy megépül, de már most rossz helyzetben van. Minél később hozzák meg a döntést, hogy mégsem kell, annál nagyobb lesz a veszteség.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2019.07.10. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter