„Támogassa
A lényeg

Digitális platformra kerül a gépjárművezetői oktatás

17/08/2023 12:49

| Szerző: Klubrádió

Egyszerűsödik az ügyintézés és könnyebb lesz az ellenőrzés.

2023. augusztus 16. Élőben a városból 2.0 - részlet Pető Attila KRESZ-professzor 2023.08.17.
02:23
00:00
A gépjárművezető képzés digitális platformra kerül a következő hetekben – mondta el a Klubrádió közlekedési műsorában Pető Attila, oktató, a KreszTV-t vezető KRESZ-professzor szerdán.

Ez egy jelentős korszerűsítés, elsősorban az oktatók számára jelent majd változást, könnyebb lesz vizsgát kérni, lejelenteni. Ugyanakkor növekszik az ellenőrizhetőség, ezentúl ugyanis le kell jelentenie a vezetésórát adó tanárnak, hogy mikor, kivel, honnan indulnak.

Pető Attila KRESZ professzor
 
Pető Attila
 

Ez minőségi változást is jelenthet. "Még mindig hallani olyanokat, hogy az oktató elviszi vásárolni a tanulót az órán, vagy késve érkezik. Ez a változás segíthet abban is, hogy az a kétszer ötven perc vezetés valóban kétszer ötven perc legyen" – mondta Pető, hozzátette persze, a puding próbája az evés. Mindenesetre előfordulhat, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrzik, valóban ott és akkor kezdődik-e az óra, ahova és amikorra bejelentették.

A tanulók számára az ügyintézés válik rugalmasabbá, például a megszerzett jogosítványért elég lesz bemenni a kormányablakba.

Arról is hallottunk, hogy a vizsgákat is rögzítik GPS-szel, ami segítheti az oktatókat is, hogy átnézzék, hol történik a legtöbb hiba, illetve a tanulók is visszanézhetik majd, hol hibáztak – mondta Pető.

Szeptember elejére várható, hogy az új rendszer elindul, ez azzal jár, hogy az átmeneti időszakban – nagyjából a következő két hétben – áll az ügyintézés és nem lehet vizsgázni. "Emiatt a tanulók türelmét kérjük" – mondta Pető.