„Támogassa
Megbeszéljük...

Dobrev Klára szerint a Fidesz csomagol, nem akarnak neki előnyt adni

6/05/2021 22:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Dobrev Klára szerint amikor a Fidesz csomagol, akkor olyanokat lép meg, mint a közvagyon kimentése úgynevezett alapítványokba. Bár van megoldásuk arra, hogy lehetne kétharmad nélkül lebontani a NER-t, ennek részleteit éppen ezért csak a választás után mutatnák be, nem akarnak helyzeti előnyt adni a Fidesznek – közölte a DK miniszterelnök-jelöltje.

2021. május 06. Megbeszéljük / részlet, Dobrev Klára (21.05.06.)
19:05
00:00

Dobrev Klára európai parlamenti képviselő, az EP egyik alelnöke lett a DK jelöltje az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Azt mondta: miniszterelnöknek lenni „az egyik legmagasztosabb politikai feladat”. Ahhoz, hogy egy ilyen versenyben elinduljon, biztosnak kell lennie magában és a körülötte dolgozó csapatban is. Nagyon hajtotta efelé, amit az elmúlt évben tapasztalt. Felháborította a magyar államigazgatás „teljes összeomlása”, az a „gonoszság”, ami a kormány járványkezelését jellemzi, a cinizmus, és a kivagyiság, a sok tízezer halott.

Milyen lenne az ideális miniszterelnök?

Szerinte az Orbán utáni világban a miniszterelnöknek három tulajdonsággal kell rendelkeznie. Az első a szakmai felkészültség és tapasztalat. Azt mondta: államigazgatásban dolgozott, ezt tanította az egyetemen, ilyen tanácsokat adott kormányoknak egész életében. A második pont az elszánt határozottság. A NER lerombolásában nagyon kemény döntéseket kell hozni, nincs helyük mosolygó kompromisszumok. Szerinte Magyarország mára elveszítette szövetségesei jó részét, vissza kell építeni a reputációját, ez pedig a harmadik.

Közölte: az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről csak jókat fog mondani, mert bár van verseny köztük, az igazi ellenfelük Orbán Viktor és rendszere.

Pokoli nehéz lesz kormányozni Orbán Viktor után – jelentette ki. Hallja a kétségbeesett vagy néha kétkedő hangokat, hogy lehet-e egyáltalán. „Az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat”, de ez nem elég, megértően és empatikusan kell kormányozni, másik oldalról határozottan kell érvényesíteni a demokratikus elveket.

 
Dobrev Klára (kép: Facebook)
 
 

Nem az emberekkel van baj

Ebből az országból nyugodt, kiegyensúlyozott, európai országot kell csinálni, ahol az emberek többsége nem azon szorong, hogy megvan-e a munkája, vagy kijön-e a fizetéséből, nyugdíjából a hó végén – mondta. Nem az országgal, nem az emberekkel van baj, mindenkinek van jobb és rosszabb oldala is. Egy kormánynak óriási felelőssége abban, hogy az emberek melyik énjére játszik rá, az ellenségkeresést, a gyűlölködést erősíti-e, mint a Fidesz, vagy az összetartást. „Képzeljünk el egy olyan országot, ahol nem arra ébredünk, hogy rettegni kell, mert valakik a magyarok életére törnek”, hanem, hogy a környező népek, az EU, az amerikaiak a partnereink, a szövetségeseink.

Magyarország ma olyan mértékben kettévált, „amire a középkorban nem volt példa”. Olyan uraságok vannak, a földek és kastélyok mellett jachtokkal, repülőkkel, ami elképzelhetetlen volt akár csak pár évvel ezelőtt is. Szerinte a „de legalább a mieink lopnak”-gondolkodás nem a többségre jellemző, a fideszes szavazók is jobbak ennél, egyszerűen nem jut el hozzájuk a hír.

Van terv, de nem akarnak előnyt adni

Ha Orbán pusztán a teljesítményével akart volna választást nyerni, akkor nemhogy kétharmada, egyszerű többsége se lett volna, de egy ponton úgy döntött, hogy elhallgattatja azokat, akik mást tudnának mondani. Szerinte repedezik a buborék, amivel a Fidesz körbevette a szavazóit. Amikor ténylegesen baj van, mint a járványban, akkor kiderül, hogy a király meztelen, nem tud kormányozni.

Az elmúlt hónapokban dolgoztak szakértőkkel, hogy ha nincs kétharmada az ellenzéknek, de meggyőző többséggel kormányt alakít, akkor hogyan lehet lebontani a NER rendszerét. Úgy folytatta: nehéz erről beszélni, mert lehet látni, hogy „amikor elkezd csomagolni a Fidesz”, akkor mit tesz, alapítványokba menekíti a közpénzt, és így tovább. Ennek a jogtechnikai részleteit a választások után akarják bemutatni, mert ha részletes jogszabály-csomagot tesz le az asztalra, akkor annak elfogadását megnehezíti a Fideszt, nem akar nekik helyzeti előnyt adni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2021. május 06., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György