„Klubrádió
Esti gyors

Dobrev, Márki-Zay, Karácsony: Hann Endre szerint napról napra változik a helyzet

6/10/2021 19:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Több közvélemény-kutatást lehetett látni az előválasztás esélyeiről az elmúlt napokban, ellentmondásos eredményekkel. Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint naponta változik a helyzet, valószínűleg, ha szerdán készítenének felmérést, más jönne ki, mint a múlt héten. Azért van nagyon sokféle adat, mert egyes cégek nem ugyanazt mérik és nem ugyanakkor. Az viszont tény, hogy az elmúlt hetekben Márki-Zay népszerűsége felfelé ível.

2021. október 06. Esti gyors / részlet, Hann Endre (21.10.06.)
07:42
00:00

A Medián október elején készített felméréséből az derült ki, hogy a szavazni szándékozók körében Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely pedig 24 százalékon áll.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője az Esti gyorsban elmondta: szeretne egy kis kiigazítást tenni; nem használná azt a szót, hogy ez a friss kutatásuk. Naponta változik a helyzet, valószínűleg, ha szerdán készítenének felmérést, más jönne ki, mint a múlt héten. Nagyon sokféle adat van, amely ellentmondásos lehet, mert egyes cégek nem ugyanazt mérik és nem ugyanakkor. Példaként említette, hogy nekik van olyan kérdésük, hogy kinek lenne a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort, és ebben már más a helyzet, mert bár Dobrev Klára itt is vezet, de Márki-Zay és Karácsony közül utóbbi az erősebb.

Egyértelmű, hogy az elmúlt hetekben Márki-Zay népszerűsége felfelé ívelő szakaszban van. Egy ilyen jelenségnek nagyon sok oka van; a hódmezővásárhelyi polgármester betölt egy űrt, és erre nagy igény van a magyar politikában. Egyrészt „civil” (ezt Hann Endre is idézőjelbe tette), és többé-kevésbé megtagadja a hagyományos politikai eliteket. A mostanában látott vitákból az emberek jó részének elege van, politikaellenes hangulat alakult ki. Ezt többen is megpróbálják meglovagolni, a Kutyapártot is említette. Márki-Zay tehát civil mozgalmárként pozicionálja magát, de szerinte ez nem tartható sokáig, előbb-utóbb kell lennie mögötte egy pártnak. A vitákhoz hozzátette: sokan elítélik és már-már árulásnak minősítik, ha valaki visszalép – ezt nem kell komolyan venni, viszont ami hétfő óta történik, abban szerinte is sok visszás és elítélendő dolog van.

Karácsony Gergely kampánya nem volt ennyire erőteljes, de neki sok erőssége van, például a nagy tapasztalata. Zuglói polgármesterként nagyon nehéz körülmények között kellett kezelnie a két kiegyenlített frakciót. Azóta főpolgármesterként is sok dolga volt, az viszont vitatják, hogy ott jó teljesítményt nyújt-e. Hann Endre már olyan kommenteket is látott a közösségi médiában, amelyek a 4-6-os villamosok reggeli kimaradásáért is Karácsonyt okolták, ez mutatja, hogy milyen állapotban vannak a „szurkolók”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Esti gyors
2021. október 06., szerda 18:20
Műsorvezető: Szénási Sándor