„Klubrádió
A lényeg

Karácsony megismételte: nem visszalép, hanem előre

6/10/2021 14:12

| Szerző: Klubrádió

„Nem visszalépek, hanem előre” – ismételte meg Karácsony Gergely szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján. Azt mondta: a közvélemény-kutatások néhány százalékos eltérései nem igazán számítanak. Dobrev Klárával szerinte nem lenne béke, Márki-Zay Péternek pedig bizonyos javaslataival nem ért egyet. „Nyitott vagyok arra, hogy bárki más támogasson” – tette hozzá. Ebből az következik, hogy ha Márki-Zay se lép vissza, akkor külön indulnak.

Karácsony Gergely azzal kezdte a sajtótájékoztatót, amit korábban már elmondott, hogy „nem visszalépek, hanem előre”. Közölte: újra kell egyesíteni Magyarországot, ezzel a vízióval indult. Az előválasztás második fordulójába hárman jutottak, bármelyikük is győz, jobb lesz, mint Orbán Viktor. 

Azt is mondta: „Túl kell lépni, mondjuk ki őszintén, az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán”. A hideg polgárháborúban a fideszé a fő felelősség, de mindent meg kell tennünk, hogy kimenekítsük az országot ebből az állapotból. Alapvető erkölcsi cél, hogy béke legyen kormányváltás után. És amiért nem tudja támogatni Dobrev Klárát, az az, hogy szerinte ő nem érzi ennek a súlyát. A harmadik köztársaság bukásának legfőbb oka, hogy egyenlőtlen társadalomban nincs stabil alapja a demokráciának. „Ebben van vitám Márki-Zay Péter barátommal” – tette hozzá. Abban is, hogy ő megvédi a Fidesz családpolitikáját, és úgy fogalmaz, hogy „mi vagyunk a Fidesz, aki nem lop”. Nem az a baj Fidesszel önmagában, hogy lop. Nem elég csak elszámoltatást ígérni, jóvátétel is kell.

Arról is beszélt: Nem lehet jogfosztani a határon túli magyarokat, a baloldali kormányok elhibázott nemzetpolitikája helyett másra van szükség. Közvélemény-kutatásoktól volt hangos a sajtó az elmúlt napokban, és „ha van politikus, aki tudja, hogy kell ezeket értelmezni, az én vagyok”. Ezek a néhány százalékos eltérések nem számítanak szerinte. Hogy uraljuk a pillanatot, az a Fidesz politikája. Ha valaki más fog győzni, a lejáratására költött milliárdokat valaki más lejáratására költik majd.

Azt mondta: „Nyitott vagyok arra, hogy bárki más támogasson”, erről szívesen egyeztet. „Mivel azt gondolom, hogy békét is igazságot egyik jelölt sem kíván Magyarország számára, ezt nekem kell képviselnem”. „Kormányváltás azzal a programmal lehetséges, amelyet én képviselek, elismerve mindenki más értékeit”. Ez nem hatalmi kérdés, nem ego kérdése, az ellenzéknek jövőképet kell kínálnia az országnak. A mögötte lévő emberek is ezt várják tőle, ez a csapat lesz a legerősebb csapat a Parlamentben – vélekedett.

A mintegy 10 percig tartó sajtótájékoztatón nem lehetett kérdezni. Karácsony mögött ott álltak a vele szövetségben induló politikusok.