„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dorosz: Gyomorforgató, amit a kormány csinál, nincs alku

5/06/2020 18:45

| Szerző: Klubrádió

Miközben Orbán Viktor emberei, így Fürjes Balázs államtitkár, szépen mosolyogva próbálnak kommunikálni a Lánchíd felújításáról, a rendszer egyértelmű és totális háborút indított az önkormányzatok ellen. Ennek része a főváros ellen zajló hecckampány is – mondta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes. Arra is utalt, ha esetleg bárki arra számítana, hogy a fővárosra helyezett nyomás miatt az önkormányzat majd enged a Liget-projektben, az téved.

2020. június 05. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Dorosz Dávid 2020.06.05.
12:15
00:00

Nem látják értelmét, hogy Orbán Viktor emberei, Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója csilivili bemutatókat tartsanak a Lánchíd felújításáról a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, miközben asszisztálnak a főnökük által a budapesti önkormányzat ellen indított támadáshoz – mondta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes. Ezt annak indoklásaként közölte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását kezdeményezte. Facebook-posztjában Karácsony a lépést azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete súlyos elvonással sújtaná az önkormányzatokat, és ez bizonytalan helyzetet okoz Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is.

 
 Dorosz Dávid klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes Forrás: Facebook
 

A kormány még az előző, Fidesz-párti főpolgármester,Tarlós István idején 6 milliárd forintot ígért a Lánchíd felújítására, amihez a főváros ennél jóval nagyobb összeggel járulna hozzá. Tarlós 17 milliárd forintot tartalékolt a munkákra, és idén tavaszig nem is tűnt kérdésesnek, hogy megindulhat a rekonstrukció, csak az önkormányzatokat sújtó kormányzati tervek bejelentése után. A kormány elvonja a településektől a gépjárműadót, jelentősen megemeli a szolidaritási adót, illetve megcsapolná az iparűzési adót. Karácsony Gergely szerint ezzel többet vonnak el a fővárostól, mint amennyit támogatásként kap, ami harminc éve nem fordult elő. Budapest vezetése tiltakozik, elsőként a belügyminiszter által jövő hétre összehívott önkormányzati egyeztetésen. Karácsony szerint minden más tárgyalásnak akkor van értelme, ha a kormány tisztázza a szándékait: fejleszteni, vagy kivéreztetni akarja Budapestet.

Budapest-adó

Dorosz Dávid a Klubrádióban azt mondta, miközben Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szépen mosolyogva próbál kommunikálni a Lánchíd felújításáról, az Orbán-rendszer egyértelmű és totális háborút indított az önkormányzatok ellen. Ahogy Karácsony is írta a posztjában, Dorosz is hangsúlyozta, a kormány lényegében Budapest-adót vetne ki, amellyel a fővárostól lakónként 20 ezer forintot vonna el jövőre. A sarcolásokkal Orbánék frontális támadást indítottak, ami nem csak nagyon sok önkormányzatot, de az önkormányzatiságot is érinti. Ezt nem lehet másként értelmezni, mint politikai bosszút a tavaly októberi önkormányzati választások eredményéért, amikor a választók Budapesten és több vidéki településen is nemet mondtak Orbán Viktorra – tette hozzá Dorosz.

Fürjes Balázs korábban azt mondta, nagy meglepetést okozott a kormánynak, hogy a főváros visszakozik a Lánchíd felújításától, miután az önkormányzat egy decemberi tanulmánya még halaszthatatlannak nevezte a rekonstrukciót, tehát azt várják Budapest vezetésétől, hogy oldja fel az ellentmondást.

Kihirdették a Budapest Déli Városkapu tervpályázat eredmén
 
Fürjes Balázs Forrás: MTI
 
 

Lánchíd a Liget-projekthez?

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kormány az elvonások bejelentésével olyan alkupozícióba juthat, ahonnan az enyhítéseket meglebegtetve, elkezdhetne alkudozni a főváros által leszűkített Liget-projekt teljes megvalósításáról, Dorosz azt mondta, ebben az ügyben nincs alku, a főváros nem fog meghátrálni.

Teljesen elhibázott, a zöldterületeket romboló, több százezer tonna beton beépítéséről szóló projektet szeretne keresztülvinni a kormányzat, szembe menve az európai trendekkel is. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta korábban, hogy amit nem akar Budapest, azt a kormányzat nem fogja megépíteni a Városligetben – hangsúlyozta az átláthatóságért és klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes.

Épp ezért azoknak, akik arról nyilatkoznak, milyen jó lenne, ha megvalósulhatnának az eredeti építkezési tervek, Dorosz Dávid azt tanácsolja, forduljanak Orbán Viktorhoz, és vele beszéljék meg a nézeteltéréseket. Legutóbb Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Professzorok Batthyány Köre tiltakozott a Liget-projekt szűkítése ellen.

Liget Budapest - A Magyar Zene Háza építése
 
 Munkagépek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Mihez adja Tarlós a nevét?

Dorosz szerint kormányzati hecckampány zajlik a főváros ellen, amelynek az is része, amikor Tarlós István, aki főpolgámestersége után miniszterelnöki megbízott  lett, kijelenti, nem érti, miért csúszik a Lánchíd felújításának előkészítése. Dorosz, mint mondta, sajnálja, hogy a korábbi főpolgármester, akit tavaly a budapesti választók nyugdíjaztak, idős korára ehhez adja a nevét, és napi szinten levelező szakkört tart Budapest ügyeiről. Tarlós István legutóbb június 5-én, pénteken nyilatkozott az ügyben.

Valóban nagyon fontos, hogy a Lánchidat minél előbb fel tudják újítani, de az a szörnyű kampány, amit a kormány ebben az ügyben folytat, egy nagyobb támadássorozat része, és semmi másról nem szól, mint a tavalyi önkormányzati választás eredményeiről. „Gyomorforgató a fideszes propagandanyomulás” – fogalmazott Dorosz.

Koronavírus - Az egészségügyi dolgozók tiszteletére fehér
 
Lánchíd Fotó: MTI/Mónus Márton
 


A beszélgetést a fenti lejátszóra katintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Dorosz Dáviddal
2020. június 05., péntek 16.15
riporter: Bolgár György