„Köszönjük,
Megbeszéljük...

A független sajtót vegzálja a Nézőpont Intézet is

26/06/2024 12:40

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

A Gulyáságyú Média adatkérő levelet kapott a kormány egyik informális háttérintézményétől, a Nézőpont Intézettől. Gulyás Balázs újságíró, a portál vezetője erről számolt be a Megbeszéljük... keddi adásában. Információi szerint a magyar független sajtó maradékának legtöbb orgánuma: nyomtatott lapok, televíziók és portálok is kaptak ilyen levelet. Közben a Nézőpont Intézet kiadott egy elemzést a vizsgálatáról, ennek bemutatóján Boros Bánk Levente, az intézet vezető-helyettese elmondta: "kifejezetten kormánykritikus médiumokhoz 2023-ban milliárdos nagyságrendű külföldi donációk érkeznek".

2024. június 25. Megbeszéljük-részlet (2024.06.25.) Gulyás Balázs
14:50
00:00

A Gulyáságyú Média közzétett a portálon egy levelet, amit a Mráz Ágoston Sámuel által vezetett Nézőpont Intézettől kaptak, ebben aláírás nélkül adatokat kérnek tőlük, hogy az elmúlt három évben milyen és milyenfajta támogatást kaptak külföldi vagy külföldről származó forrásokból. "A külföldbe beleérti az Európai Uniót, talán ez a legizgalmasabb" - mondta az újságíró.

Határidőt is szabtak, hogy hétfőn délig mindenképpen küldjék el a választ, Gulyás Balázs elküldte nekik táblázatos formában is, az összesíthetőség kedvéért csupa nullával ezt a választ az adatkérésre, mert nem volt ilyen bevételük. Illetve viszontkérdésekkel éltek, hogy válaszolják meg, hogy a Nézőpont Intézet mennyi közpénzt kapott az utóbbi három évben. "Ez újságíróként még hírértékű is lehet, meg hogy Mráz Ágoston Sámuel mikről szokott tárgyalni a Karmelita kolostorban, mint független elemző, intézetvezető. Úgyhogy inkább mi ezt a trollkodást választottuk" - tette hozzá Gulyás.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal előőrseként előre küldik a Nézőpont Intézetet, és megkérdezik, hogy kaptak-e pénzt külföldi kormányoktól, nagykövetségektől, nemzetközi szervezetektől, beleértve az Európai Uniót és annak intézményeit, szervezeteit, külföldi nem kormányzati szervezetektől, például civil szervezetektől, külföldi magánszemélyektől, a fentiek magyarországi vagy Magyarországon működő képviselőitől, összegezte az esetet Bolgár György műsorvezető. Hozzátette: "Kérdés, hogy ki számít külföldi magánszemélynek, például az a 600-800 ezer magyar, aki külföldön él, és nem feltétlenül német vagy angol állampolgár, az most külföldi magánszemély vagy magyar. Vagy mint Soros György, aki amerikai állampolgár és magyar is. Hát akkor ő most külföldinek számít, vagy magyarnak, vagy az az erdélyi magyar, akinek van román és magyar állampolgársága, ő külföldi magánszemély, de ha támogatja a Gulyáságyú Médiát, az minek számít."

"Újságíró vagyok. Én is ismerek olyat, akik abbahagyták ezt a szakmát Magyarországon, vagy anyagi okok miatt, vagy emiatt a megijedés faktor miatt - mondta Gulyás Balázs. - Mi nem fogunk megijedni, ugyanúgy el fogunk menni a kormányinfóra, ahova a Klubrádiót se engedik be, meg minket se, de mi is ott fogunk minden egyes esetben állni a kabinetiroda előtt, és meg fogjuk kérdezni Gulyás Gergelyt az aktuális témákban, mert nekünk ez a hivatásunk. Tehát ez nem egy nyolcórás munka, ahova bemegyek, és akkor leblokkolok a nyolcadik óra végén, hanem ez egy hivatás, és ezt addig csináljuk, amíg lehet. Aztán, ha ez már mondjuk egy félig-meddig ilyen orosz jellegű lépés, ha odáig eljutunk, mint Oroszország, akkor ott megint van egy pont, ahol el lehet gondolkozni, hogy érdemes-e művelni ezt a hivatást vagy nem."

Közben a Nézőpont Intézet kiadott egy elemzést az ügyben Sajtószabadság Magyarországon 2024 címmel. Az elemzés bemutatóján Boros Bánk Levente, az intézet vezető-helyettese elmondta: "A Nézőpont Intézet a magyar média külföldi finanszírozásának vizsgálata alapján javasolja a jogalkotóknak, hogy vezessenek be részletesebb szabályozást arról, hogy melyik kiadó honnan, és mekkora összegű külföldi támogatást fogad el működéséhez. Érdemes megvizsgálni kik azok a külföldiek, akik különböző eszközökkel befolyásolni kívánják a magyar belügyeket."

Boros Bánk Levente hozzátette: megvizsgálták a különböző sajtóorgánumok beszámolóit, de számos esetben, például az atlatszo.hu vagy a valaszonline.hu kiadói nem adtak le a tavalyi évre kimutatást, de - mint mondta - a leadott beszámolók is gyakran átláthatatlanok, különösen a külföldi finanszírozás kérdésében. "A dokumentumok alapján biztosan kijelenthető, hogy kifejezetten kormánykritikus médiumokhoz 2023-ban milliárdos nagyságrendű külföldi donációk érkeznek" - tette hozzá a Nézőpont Intézet vezető-helyettese.

„Csupán öt médium válaszolt a finanszírozással kapcsolatos kérdésre - írta a Magyar Nemzet. - Többek között a Mi Hazánk-közeli Magyar Jelen és Kuruc.info, illetve a baloldali Gulyás Balázs vallotta, hogy ők nem kaptak forrásokat külföldről.”

"Igen, minket is kérdezett erről a Nézőpont Intézet is, nyilatkozta a beszélgetés után a Klubrádiónak Bodoky Tamás, az Átlátszó vezetője. - A Civil Összefogás Fórum, a Nézőpont Intézet, a Szuverenitásvédelmi Hivatal is ezzel ostromol."