„Klubrádió
Hetes Stúdió

Egyre feszültebb a viszony a főváros és a kormány között

29/02/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió

A Hetes Stúdióban szó lesz főváros és kormány viszonyáról magyar és nemzetközi kitekintésben, szír-török összecsapásokról és a menekültek helyzetéről, valamint beszélünk a szentendrei Ferenczy Múzeum távozó igazgatójával.

Egyre feszültebb a viszony a főváros és a kormány között, vezetőinek egyre durvábbak az egymásra tett megjegyzései, egyre gyakoribbak az üzengetések, egymásra mutogatások, akár zsarolások. Szinte nincs olyan ügy, amelyben egyetértés lenne a két fél között. Kérdés, hova vezet mindez, és hogy érinti a budapestieket? A kérdésről Király Dávidot, a Republikon Intézet várospolitikai szakértőjét kérdezzük.

Giro d’Italia - Fényfestés Budapesten
 
Rózsaszín fénnyel világítják meg a budapesti Lánchidat 2020. január 30-án, száz nappal a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi rajtja előtt. Az olasz körverseny első három szakaszát rendezik Magyarországon, az első etap egy 8,6 kilométeres budapesti időfutam lesz. A kerékpárversenyt nagyobb összeggel támogatja a kormány, mint a Lánchíd felújítását. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 


Öt év után távozik Gulyás Gábor a szentendrei Ferenczy Múzeum éléről, egy korszak lezárul az ország egyik legjelentősebb múzeumi intézményénél. A döntés hátteréről, következményeiről és az esetleges politikai szálakról Váradi Júlia kérdezi Gulyás Gábort.

Az autoriter rendszerek és az önkormányzatok viszonya nem csak Magyarországon ellentmondásos, más országokban is vannak feszültségek. A témában Margarita Zavadszkajával, a szentpétervári es a helsinki egyetem PhD kutatójával Csernyánszky Judit készített interjút.

A hét legfontosabb közéleti és politikai ügyeit pedig Ónody Molnár Dórával, a 168 Óra újságírójával, Horváth Zoltán újságíróval és Bolgár Györggyel beszéljük meg.

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd