„Klubrádió
Esti gyors

Egyre több a milliárdos NER-lovag, de velük nem érjük utol Ausztriát

12/06/2020 21:30

| Szerző: Klubrádió

Egyre nő azok száma, akik politikai beágyazottságuk miatt kerülnek fel a 100 leggazdagabb magyar listájára, és lépnek előre azon. Zsiday Viktor befektetési szakértő szerint ahol az állam nagyon szorosan összefonódik a gazdasággal, ott eltűnik a valódi piaci verseny, és ez legfeljebb stagnálásra elég.

2020. június 12. Esti gyors-részlet/ Interjú, Zsiday Viktor 2020.06.12.
09:48
00:00

Idén 19. alkalommal jelent meg a 100 leggazdagabb magyart összesítő kiadvány, az élen Csányi Sándorral (310 milliárd), őt követi Gattyán György (280 milliárd) és Mészáros Lőrinc (270 milliárd). A top10-ben van még Szíjj László, Széles Gábor és Bige László is. Tiborcz István, Orbán Viktor veje 35,8 milliárdos vagyonával a 32., Schmidt Máriának és családjának pedig 59 milliárdra teszik a vagyonát, ami a 21. helyre volt elég.

Zsiday Viktor befektetési szakértőt kérdeztük, aki szerint az ilyen listákat kellő óvatossággal kell kezelni, mert jelentős eltérések lehetnek a valóságtól. Például azért, mert az ilyen gazdag embereknek nehezen ellenőrizhető külföldi vagyonelemei is lehetnek.

Megjegyezte: Közép- és Kelet-Európában sem kiemelkedő a magyar dollármilliárdosok száma, itt van kettő, ahogy Szlovákiában is, Görögországban három, Lengyelországban 6, Csehországban pedig 8.

A 100-as listán egyelőre nem csak NER-közeli vállalkozók vannak, de sajnos egyre nő azok száma, akik a politikai beágyazottságuk miatt kerülnek oda. Azért fogalmazott így, mert szívesebben látna olyanokat, akik legalább regionális versenyben megméretik magukat. De – tette hozzá – vannak azért elég sokan, akik a piacról élnek meg, külföldi nagyvállalatokkal dolgoznak együtt.

Arról is beszélt Zsiday Viktor, hogy a NER-közeli cégek értékét nehéz megítélni, mert adott esetben nem a tudást és az eszközöket értékelik, hanem azt, hogy a következő években is nyerik a közbeszerzéseket, tehát várhatóan tartani vagy növelni tudják a profitjukat.

Ahol az állam nagyon szorosan összefonódik a gazdasággal, ott elvész a képesség a valódi piaci versenyre, ez maximum stagnálásra elég, de arra biztosan nem, amit már száz éve szeretne elérni az ország, hogy utolérje Ausztriát – vélekedett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors-részlet/ Interjú Zsiday Viktorral
2020.06.12. 18:15
Műsorvezető: Selmeci János