„Ki
A lényeg

Eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország ellen a koncessziós megállapodások miatt

14/04/2023 13:55

| Szerző: Klubrádió

Az EB most a Transparency International beadványa nyomán kezd el vizsgálódni, mintegy másfél éves elbírálást követően. Az eljárás mind a hulladék-, mind az autópályakoncessziós megállapodásokat érinteni fogja.

2023. április 14. A lényeg - részlet (2023.04.14.) Ligeti Miklós
01:17
00:00

Eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország ellen a koncessziós megállapodások miatt – tudta meg a Klubrádió. Ligeti Miklós a Transparency International jogi igazgatója közölte: a bizottság most az Ő beadványuk nyomán kezd el vizsgálódni, mintegy másfél éves elbírálást követően. Az eljárás mind a hulladékfeldolgozási koncessziós, mind az autópálya- koncessziós megállapodásokat is érinteni fogja.  

Közölte továbbá, hogy folytatják a koncessziós megállapodások minél részletesebb feltárását itthon is, ma épp a MOL ellen nyertek első fokon pert közérdekű adatok kiadásának ügyében. 

Évi 100 millió forintért adta koncesszióba az állam 35 évre a teljes hulladékgazdálkodási üzletágat. Ráadásul úgy kapta meg, nagyon olcsón az ország teljes hulladékvagyonát a Mol, hogy ezért cserébe nagyon keveset vállalt.

Majdnem egy éve hirdette ki Rogán Antal kabinetminiszter, hogy a Themis magántőkealap konzorcium (konkrétabban Mészáros Lőrinc és Szijj László) nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre.