„Klubrádió
Megbeszéljük...

Elriaszthatja a sztrájk az Audit?

30/01/2019 18:01

| Szerző: Klubrádió

Németországban bajban van az autóipar, az az érdeke, hogy hazavigye a termelést. Ezért a győri Audi-sztrájk magas labda – véli Parragh László.

2019. január 30. Megbeszéljük - részlet 01.30. Parragh László
12:43
00:00

Kellemetlen következményei lehetnek a győri Audi gyárban szervezett sztrájknak – mondja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László attól tart, hogy a termelést visszavihetik Németországba. A német gazdaságnak, ezen belül az autógyáraknak nem megy jól, bizonyos zavarodottság tapasztalható és ebben a helyzetben a sztrájk magas labda. Nem szerencsés ilyenkor azt mutatni, hogy hú, milyen erősek vagyunk.

A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall irodát nyitott Győrben, és az az érdeke, hogy vigyék haza az autógyártást – fejtette ki az elnök, Megbeszéljük című műsorunkban. Bolgár György azzal érvelt, hogy Magyarországon 512 ezer forint az egy hónapra eső bérkeret az Audinál, Szlovákiában 641 ezer, Lengyelországban 709 ezer. Tehát a szakszervezet által kért 18 százalékos béremelést kibírja a cég és még akkor is olcsóbb lesz itt gyártatni, mint más országokban.

Parragh László kitartott amellett a véleménye mellett, hogy a sztrájk, illetve a bértárgyalás egy folyamatban bekövetkezett megbicsaklás és abban bízik, hogy hamarosan megszületik a megállapodás.

Az interjú elkészülte után derült ki, hogy a szakszervezet valóban megállapodott az Audi Hungáriával.

A beszélgetést a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu