„Klubrádió
Esti gyors

„Ennyi pénzért a Harvard vagy az MIT is eljött volna?”

22/04/2021 06:20

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem csillapul a vita a kínai Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszáról. A főpolgármester kabinetfőnöke várja a hivatalos tájékoztatást, mint mondta, csak annyit tudni, hogy a városfejlesztésben kevéssé, kormánynak fontos projektek áttolásában viszont járatos Palkovics Lászlóhoz került a projekt. Szerinte az a legaggasztóbb, hogy több mint 500 milliárd forint magyar adófizetői pénzből épülne fel a kínai geopolitikai célokat szolgáló intézmény. Talán meg kellett volna kérdezni a Harvardot vagy az MTI-t, hogy ennyi pénzért idejönnének-e – idézte Baranyi Krisztina kerületi polgármester véleményét.

2021. április 21. Esti gyors / részlet, Balogh Samu (21.04.21.)
07:45
00:00

Továbbra is tart a vita a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának felépítéséről. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke azt mondta, jelenleg állnak és várják, hogy mi történik, hiszen a kormány által januárban megküldött tervek most válnak semmissé azzal, hogy a kormány odaadja a Fudan egyetemnek a terület nagy részét. Azt kérik, hogy hozza nyilvánosságra a kormány, hogy mi alapján dönt, hiszen a részletekről csak sajtóhírekből tájékozódhatnak. 

Az egyetlen hivatalos döntés, amit ismernek, hogy a projektet elvették Fürjes Balázs államtitkártól, és odaadták annak a Palkovics László miniszternek, akinek városfejlesztési tapasztalata nincs, viszont a kormánynak fontos ügyek áttolásában van. Támogatják Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezését a helyi népszavazásról. A területet elnézve van hagyománya a népszavazásnak, hiszen az olimpiai terveket is az húzta keresztül, hogy a kormány elengedte az olimpiarendezést, meg se várva, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket. (Korábban ugyanis olimpiai falut terveztek a diákváros helyére.)

Fürjes Balázs azt mondta, mind a kettő épüljön fel, a diákváros és a Fudan Egyetem is, de elvették tőle a projektet. Balogh Samu szerint viszont amit Fürjes nyilvánosságra hozott, az már „akkor is blöff volt”, a kormány januári tervei alapján igenis diákszállásokat vettek volna el a Fudan kedvéért. Nehezen látják beilleszthetőnek az egyetemi kampuszt a korábbi tervekbe. És ha megoldja a kormány, ha nem, akkor is több mint 500 milliárd forint hitelből, magyar adófizetői pénzből építenek fel egy egyetemet, amely a kínai állam geopolitikai céljait szolgálja.

Megismételte, amit Baranyi Krisztina felvetett, hogy ha ennyi pénzt adtak volna a Harvardnak vagy az MIT-nek, talán ők is eljöttek volna. De úgy látszik, a kormánynak más szempontok fontosak, mint hogy az ország gazdaságát valóban pörgető, el nem adósító fejlesztések valósuljanak meg; Palkovicshoz tartozik a Belgrád-Budapest vasútvonal is, hasonló konstrukcióban, csak még nagyobb összegekkel. A kormány nem akar változtatni ezen a gyakorlatán, tehát más megoldás nem látszik, mint hogy a kormány változzon idővel – tette hozzá Balogh Samu.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. április 21., szerda 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor