„Klubrádió
Hetes Stúdió

Erdély, negyedik hullám, tálibok és menekültek a Hetesben

21/08/2021 13:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Mi a helyzet a negyedik hullámmal, hordjunk-e újra maszkot; mi lesz az afgán menekültekkel, kik fogadják be őket, és hol hibázott Amerika; hogy áll az ellenzék Erdélyben? Ezekről beszélgettünk a Hetes Stúdióban.

2021. augusztus 21. Hetes Stúdió (2021. augusztus 21., szombat 15:00)
100:27
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter


Az orvosi kamara már azt ajánlja, hogy zárt térben mindenki térjen vissza a maszkviseléshez. Ugyanakkor a hazai adatok még nem romlanak annyira, mint a környezetünkben, talán ezért is van, hogy az IDEA intézet felmérése szerint a magyarok fele nem tart a negyedik hullámtól (20 százalék felvenné a 3. oltást, legkevésbé a tanulók félnek, 69 százalék nem tart a vírustól). Falus András immunológus segített eligazodni.

 
Falus András
 Fotó: dr. Karoly-Agoston Marta es Karoly Gyorgy Tamas
 

A nyugati koalíciót támogató afgán személyzet kivételével Európa korábban befogadónak számító országai is óvatosan, ha nem elutasítóan viseltetnek a várható afgán menekülthullámmal kapcsolatban. De a török elnök is azért menne be Kabulba a repteret védendő, hogy az Iránon át húzódó menekültútvonalra ne lépjenek rá afgánok. Balázs Péter volt uniós biztost kérdeztük.

Választás 2018 - A V18 csoport sajtótájékoztatója
 
Balázs Péter közgazdász, volt uniós biztos és külügyminiszter a Válasszunk! 2018 (V18) csoport sajtótájékoztatóján a fővárosi Hotel Benczúrban 2018. február 13-án. Fotó: MTI/Soós Lajos
 
 

Mennyire van jelen Erdélyben a magyarországi ellenzékről való tudás, esetleg annak támogatása, vagy most is igaz az a folyton hangoztatott, bár lehet, hogy túláltalánosított tétel, hogy Orbán az, aki mindent visz. Józsa Márta riportja.

Afgán konfliktus
 
Tálib fegyveresek őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér bejárata előtt 2021. augusztus 16-án, miután elterjedt a hír, hogy külföldi országok vízum nélkül is kimenekítik a helyi lakosokat és több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil behatolt a repülőtér területére. Előző nap a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. MTI/EPA/STRINGER
 
 

Hol követte el a hibát Amerika? Egy makacs elnök döntött az afgán kivonulásról rossz időben, vagy a hadsereg és a hírszerzés is tévedett? A National Security Agency (NSA), a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt igazgatóhelyettese azt mondja, a hírszerzés valóban nem végezte el a feladatát. Cedric Leightonnal Csernyánszky Judit beszélgetett.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2021. augusztus 21., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor