„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Erre figyeljen az utazási költségnél

19/02/2020 17:21

| Szerző: Klubrádió

Ha nem kéri és nem nyilatkozik, akkor a munkáltató nem fogja ezt erőltetni. A NAV pedig ellenőriz.

A Szolidaritás friss adásában munkajogi kérdésekkel foglalkoztunk, a válaszokat Kovács Szabolcs munkajogász adta meg. Itt most egy témát emelünk ki, mert nem biztos, hogy mindenki tudja, járna-e neki a távoli munkahelyre járás után költségtérítés.

2020. február 19. Szolidaritás - részlet 20.02.19. Kovács Szabolcs
02:15
00:00

Bizonyos esetekben a munkáltató köteles utazási költségtérítést fizetni, a részleteket a 39/2010-es kormányrendelet szabályozza. A térítés egyébként tömegközlekedés esetén 86 százalék, gépkocsi használatakor 9 és 15 forint között lehet.

Kovács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy a költségtérítést a munkavállaló nyilatkozata alapján fizetik. A munkáltató tehát nem fog érdeklődni, nem kéri, hogy a dolgozója nyilatkozzék, nem fogja ellenőrizni, hogy a valóságot tartalmazza-e a nyilatkozat. Ha valaki nem kér, feltehetően soha nem is fog kapni költségtérítést. A munkavállalónak tehát saját érdeke a tájékozódás, majd a pontos információk megadása. Figyelni kell arra, hogy más a lakóhely és más a tartózkodási hely. Ha valaki például albérletből jár be dolgozni, de hétvégén a távolabbi lakóhelyére jár haza, ez két külön jogcím.

A munkajogász külön felhívta a figyelmet arra, hogy a dolgozó a valós adatokat adja meg, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezt is ellenőrizheti és ha hamis információkat talál, annak természetesen következményei lesznek.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg, a teljes műsort pedig az Archivumban, illetve a Műsoraink aloldalon. Kiemelt kép: Flickr.com.

Szolidaritás
2020.02.19. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta