„Ki
Reggeli gyors

Fenyvesi polgármester: minden talpalatnyi földet beépítenének a Balatonnál

3/03/2023 13:02

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A balatonfenyvesi önkormányzat megvásárolt egy partszakaszt, hogy biztosítsák, legalább ezt a 107 métert senki se építse be. A terület szabadstrandként működik majd. – Le kellett mondani bizonyos fejlesztésekről, hogy ezt meg tudjuk lépni, de fontos, hogy az unokáink szemébe tudjunk nézni és elmondhassuk mit is tettünk azért, hogy mindenki számára elérhető maradjon a Balaton-part - mondta Lombár Gábor polgármester a Reggeli gyorsban.

2023. március 03. Reggeli gyors - részlet Lombár Gábor 2023.03.03.
08:25
00:00
A balatonfenyvesi önkormányzat megvásárolt egy partszakaszt, hogy biztosítsák: legalább ezt a 107 métert senki se építse majd be. Össze kellett húznia magát az önkormányzatnak, hogy ki tudják fizetni és bizonyos fejlesztésekről le kellett mondani. A falu 45 millió forintot költött a terület megszerzésére, ami gazdaságilag is előnyös, de főleg stratégiailag fontos –mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere, a  Balatoni Szövetség elnöke a Reggeli gyorsban.

A volt Postás Üdülő területén nincsenek épületek, az elvadult növényzet kitisztítása után kezdeményezhetik is, hogy kijelölt fürdőhellyé nyilvánítsák. Szabadstrandként fog működni, aminek a fejlesztésére ezek után pályázatokkal lesz lehetőség.

Az önkormányzat ebben az esetben az elővásárlási jogával élt, egyhangú döntést hozott a képviselőtestület. "Elhivatottak vagyunk, fontos, hogy az unokáink szemébe tudjunk nézni és el tudjuk mondani, mit is tettünk azért, hogy mindenki számára elérhető maradjon a Balaton-part" – mondta Lombár.

Balatonfenyvesen egyébként öt szabadstrand van, a központi körülbelül egy kilométer hosszú, de így is nagy a zsúfoltság. "Kinőttük a fürdőhelyeinket" és most, hogy "minden talpalatnyi földet beépítenek a tó partján" a plusz 100 méter is sokat számít. "Innen üzenem a többi parti településnek is, hogy ragadják meg az alkalmat, ha van" – mondta a polgármester.

Lombár szerint nem csak az önkormányzatok felelőssége, hogy maradjanak közcélú partszakaszok. A polgármester tárgyalásokat kezdeményez a kormányzattal, hogy nyújtsanak támogatást a területszerzésekhez, hiszen a települések csak nagy áldozatok árán tudnak erre forrást teremteni. "Úgy látom, hogy a kormányzaton belül van törekvés ebbe az irányba, illetve ha meg sem próbálom, akkor biztos, hogy kudarcra van ítélve az ügy" – mondta.

A héten derült ki, hogy a Club Aliga kikötőjére és a magaspartra adott építési engedélyt is leállította a bíróság. Lombár szerint ez jelentős siker, de továbbra is "ébernek kell lennie a településnek, mert a gazdasági érdek sokszor mindent felülír".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Lombár Gáborral
2023. március 03., péntek 07:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert