„Klubrádió
Reggeli gyors

Focipálya egy autokrata hátsó udvarában

17/04/2019 07:28

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Szijjártó dicséri az amerikai elnököt. Trump és Orbán nagyon hasonlít egymásra, a nacionalizmusban mindenképp. Az EU komolyabban figyel majd a támogatási pénzekre. Lapszemle.

2019. április 17. Reggeli gyors - részlet 19.04.17. Lapszemle
05:01
00:00

Szijjártó Péter interjút adott az erősen konzervatív amerikai Fox News tévécsatornának, amelynek a honlapján az erről megjelent cikk szerint a külgazdasági és külügyminiszter dicsérte Trump amerikai elnököt, amiért a katonai kiadások növelésére igyekszik rávenni a NATO-partnereket, valamint méltatta a közép-európai országok washingtoni kormányzati kezelését, mondván, az éles ellentétben áll az Obama-időszak „kioktató” hangnemével. Amióta hivatalba lépett a mostani amerikai adminisztráció, a viszony teljesen megváltozott, a kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten alapulnak, ami korábban nem így volt – idézte a Szijjártót a Fox News.

A cikk emlékeztet arra, hogy a minap írták alá az új magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodást. Az okmány egy washingtoni külügyminisztériumi illetékes szerint javítja a két ország pozícióját azoknak a kihívásoknak a leküzdését illetően, amelyek fenyegetik a stabilitást.

Nacionalisták, ha közelednek

A Fox News az amerikai-magyar közeledés hátterében álló tényezőként említi azt, hogy mind Orbán Viktor, mind Donald Trump erős nacionalizmusra, valamint az illegális migráció elleni kemény fellépésre építő kampány eredményeként nyert választást. Az Egyesült Államokban a mexikói határ védelmével kapcsolatban ma is dúló belpolitikai vitára utalva a cikk megjegyzi, hogy Magyarország 2015 óta már határkerítést emelt. Néha mindkét kormányzat haragot vált ki az olyan nemzetközi testületekben, mint az ENSZ, illetve az Európai Unió – jegyzi meg az amerikai szerző, és felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország egyike azoknak az az országoknak, amelyek tavaly az Egyesült Államokhoz csatlakozva kivonultak az ENSZ migrációs megállapodásából.

A Fox New szerint Orbánt és Trumpot egyaránt bírálják bevándorlási politikájuk miatt, továbbá magyarországi liberális csoportok azt állítják, hogy az Orbán-kormány erodálja az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint keményen elnyomja az ellenzéki csoportokat.

Szijjártó azt mondta az amerikai tévécsatornának: Magyarországnak nincs gondja Trump azon követelésével, hogy a NATO-tagok teljesítsék a 2 százalékos GDP-arányú védelmi kiadási szint elérésére vállalt kötelezettségüket.

A jogállamiságot ki kell venni a pártok markából

Egyes tagpártok felfüggesztésének jelképes értékű gesztusa az európai választások előtt nem elegendő ahhoz, hogy megvédjék a jogállamiságot az unióban – hangsúlyozza Ska Keller és Philippe Lamberts, a zöldek európai parlamenti frakciójának német, illetve belga társelnöke az EUObserver című brüsszeli hírportálon megjelent közös véleménycikkében.

Mint írják, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt előszeretettel csap zajt a romániai szocialista kormány miatt, miközben túlontúl hosszú ideig ignorálta a magyarországi Fidesz autoriter jellegének a kibontakozását. Hasonlóképpen, a balközép szociáldemokraták hajlamosak arra, hogy sikoltozzanak Magyarország és Lengyelország miatt, de szemet hunynak romániai és máltai tagpártjuk túlkapásai fölött. A liberálisok megengedőnek mutatkoznak, amikor kormányon levő csehországi, illetve romániai tagpártjuk korrupciós botrányáról van szó. A néppárti és a szociáldemokrata frakció most lépett a Fidesz, illetve a Román Szociáldemokrata Párt felfüggesztése felé, de ez a vezető zöldpárti politikusok szerint nem elegendő. A jogállamiságot „ki kell venni a pártok szorító markából” - fogalmaznak. Amellett foglalnak állást, hogy minden politikai befolyástól független szakértők testülete rendszeresen értékelje a jogállamiság helyzetét az összes EU-tagállamban, és tehessen ajánlásokat, illetve javasolhasson szankciókat is. Keller és Lamberts szerint ilyen szakértői jelentések birtokában az Európai Bizottság idejében felléphetne kötelezettségszegési eljárás megindításával.

Összhangban az európai értékekkel

Emellett – folytatja a két zöldpárti vezető politikus – az Európai Bizottságnak szigorúan ellenőriznie kell az uniós alapok felhasználását, az európai értékekkel összhangban, és például ne futballpálya legyen a pénzből egy autokrata hátsó udvarában, Orbán módra.

„Ha egy kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, akkor az EU-alapokat közvetlenül az Európai Bizottságnak kell kezelnie, szoros együttműködésben a regionális és helyi hatóságokkal” - javasolja Keller és Lamberts. Szerintük ezzel megakadályozható, hogy a kormányok fittyet hányjanak az unió alapvető értékeire, miközben a brüsszeli végrehajtó testület gondoskodhat arról, hogy az EU-pénzek eljussanak azokhoz, akiknek a támogatását szolgálniuk kell.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.