„Zajlik
Esti gyors

"Fölfoghatatlan léptékű, ez kényszeriparosítás" – tovább bővülő akkugyár Debrecennél

8/08/2024 05:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Logisztikai tevékenység helyett újabb összeszerelő üzem lesz, bővül a debreceni CATL akkugyár. Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke elmondta, ők is csak véletlenül szúrták ki az átminősítést, amellyel tovább nőhet a kibocsátott szennyező anyagok mennyisége. Ráadásul Kozma Éva úgy tudja, területeket adtak el Kínának, amivel azt csinálnak, amit akarnak.

2024. augusztus 07. Esti gyors / részlet, Kozma Éva (24.08.07.)
07:01
00:00

Sajtóhírek szerint újra bővül a debreceni CATL akkugyár; bár azt ígérték korábban, hogy csak logisztikai tevékenységről lesz szó, mégiscsak kiderült, hogy összeszerelő üzemük is lesz.

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke az Esti gyorsban elmondta: ők is úgy tudták, hogy logisztikai csarnok lesz a szóban forgó épület, aztán véletlenül szúrták ki, hogy azt átminősítik összeszerelő üzemmé. Kértek adatokat arról, hogy pontosan mivel is foglalkoznak majd ott, de elutasításban volt részük, mert nagyon sok feketével kihúzott részletet kaptak vissza. Az kiderült, hogy az üzemnél tíz olyan pontforrásra, „kéményszerűségre” kértek engedélyt, ahonnan szennyezőanyag távozhat a gyárból.

Aztán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter végül el is ismerte, hogy itt a CATL egyik üzeme lesz, akkupakkokat fognak összeszerelni és selejtes akkumulátorokat szétbontani.

Kozma Éva felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes összeadni azokat a kibocsátási forrásokat, ahonnan szennyező anyag kerülhet a levegőbe, elmondása szerint több mint 300 ilyenről lehet szó. Amikor zárt rendszerről beszéltek nekik, azt a Mikepércsi Anyák sose hitték el, ezt csak zöldre mosási kísérletnek, greenwashingnak tekintik. A CATL pontforrásai között lesz három olyan, amely a veszélyes NMP nevű oldószert bocsátja ki, ami már Gödön is problémát okozott – tette hozzá.

Kijelentette: nemcsak ez az egy gyár épül a környékükön, hanem a déli ipari parkban, Debrecen és Mikepércs között lesz több ilyen üzem, például katódgyár, szeparátorfólia-gyár, amely már próbaüzemet tart, egy harmadik pedig mindenféle fémforgácsolással foglalkozik. „Fölfoghatatlan léptékű, ez kényszeriparosítás” – mondta Kozma Éva.

Az aktivista értesülései szerint eladták ezt a területet Kínának, és ha ők úgy döntenek, hogy mégsem akkumulátort akarnak gyártani, hanem valami más mérgező dolgot, akkor is az övék a terület és azt csinálnak vele, amit akarnak. Úgy tudja, „itt megtörtént egy adásvétel”.

Közölte, mindent megpróbálnak megtenni, de ez Dávid-Góliát-harc, próbálnak egy nagy elnyomó gépezet elé kavicsokat dobálni, hátha egy apró kavics megakasztja.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. augusztus 7., szerda 18:25
Riporter: Szénási Sándor