„Zajlik
Reggeli gyors

Forróság miatt rövidített tanórákat kér a PDSZ, még nem válaszolt az államtitkár

2/09/2024 15:01

| Szerző: Klubrádió

Sem a Belügyminisztérium, sem az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ nem válaszolt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének azzal kapcsolatos kérdéseire, hogy kánikula esetén milyen intézkedések várhatóak az iskolákban. Közel egy évtizede nem fordult elő, hogy olyan hőséggel induljon az iskolai tanév, mint idén szeptemberben. 

2024. szeptember 02. Reggeli gyors-részlet (2024.09.02.) Nagy Erzsébet
05:37
00:00

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja beszélt erről a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Nagy Erzsébet kiemelte, hogy ekkora melegben szükség lenne központi intézkedésre, például vízosztásra vagy rövidebb tanórákra, de nem világos, hogy mindenről kinek van joga és kinek kötelessége dönteni.

Úgy kezdődött meg a tanítás az iskolákban hétfőn reggel, hogy hőségriasztás van érvényben csütörtökig, a HungaroMet szerint minimum szerda éjfélig nagy forróság lesz az ország néhány északi megyéjét kivéve mindenhol. A PDSZ azt kérte nyílt levélben Maruzsa Zoltántól, az oktatásért felelős államtitkártól, hogy ha marad a forróság, akkor kezdeményezze Pintér Sándornál, hogy rövidített órákat lehessen csak tartani. Az államtitkár még nem válaszolt a levélre.

"Pár intézményből már nekem jelezték, hogy megbeszélték, hogy rövidített órákat fognak tartani, mert 35 és 40 fok között van a hőmérő - mondta Nagy Erzsébet. - A probléma, hogy a 20/2012-es EMMI rendeletben, ahol egyébként az iskolákban megszabják, hogy mi az alsó hőmérséklet határ, ez ugye húsz fok, a felső határt valahogy elfelejtették beírni."

"Mi ezt kértük a nyár folyamán - folytatta -, legyen világos az az igazgatók számára, mert ilyenkor tényleg kellene központi intézkedés. Hogyha ilyen vagy olyan hőmérséklet van, akkor mi a teendő? Ha például rövidített órákat ad, akkor ehhez vajon joga volt-e? Mindenben most már a fenntartóval kell egyeztetni. A tankerületi központ, ahol egészen biztosan klimatizált helyiségekben ülnek, lehet, hogy nem tartják ezt olyan nagyon súlyos problémának, nem tudjuk. Igazából nincs most még visszajelzésünk arra vonatkozóan, hogy mit mondtak az intézményekben. Úgyhogy én arra biztatom a dolgozókat, hogy ha tényleg nem történik semmi, akkor hívják már fel a területileg illetékes munkaügyi felügyeletet, és ezt jelentsék be."

A munkavédelmi rendelet szerint törekedni kell arra, hogy szellemi munkát 21-24 fok közötti helyen végezzenek, 31 fok fölé nem mehet a munkahely effektív hőmérséklete. A PDSZ kérése az, hogy a más munkahelyre érvényes szabályokkal hozzák összhangba az oktatás szabályait is, meghatározva az iskolákon belüli hőmérséklet felső határát.