„Zajlik
Megbeszéljük...

Gyöngyösi: Nem az ellenzéki összefogásból vonul ki a Jobbik, hanem a céltalan pártelnöki egyeztetésekből

13/06/2023 21:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Nincs szó az ellenzéki együttműködés felrúgásáról, csak arról, hogy ne pártelnöki szinten döntsenek az önkormányzati választásokon induló jelöltekről, mert az a helyiek dolga – összegezte Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. 

2023. június 13. Megbeszéljük / részlet, Gyöngyösi Márton (23.06.13.)
15:21
00:00

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik – Konzervatívok elnökét, európai parlamenti képviselőt arról kérdeztük, hogy a napokban bejelentették: a Jobbik kiszáll az ellenzéki összefogásból.

A Megbeszéljük adásában hangsúlyozta, pontosítani szeretne: nem azt mondta, hogy az ellenzéki összefogásból vonulnak ki, hanem a „teljesen céltalan” egyeztetésekből, amelyek az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt értelmetlenek. Világossá tették, hogy a pártoknak az EP-választáson külön kell indulniuk, az önkormányzatin pedig szerinte nem a pártok egyeztetésével kell megtalálniuk az indulókat, hanem a helyben hiteles embereket kell támogatniuk. Azt pedig, hogy ki hiteles, a helyiek döntsék el. A pártok természetesen segítenek a kampányban, hogy helyi szinten leválthassák a NER-t; sőt, ha több, helyben hiteles ember van, akkor a pártoknak az előválasztás megszervezésében is kell segíteniük.

Tehát helyben dőljön el (a jelöltek személye), hiszen a helyiek tudják, ki a népszerűbb, „ne nekem kelljen erről Kunhalmi Ágnessel meg Gyurcsány Ferenccel egyeztetnem” – összegezte. Ha nem szeretjük, hogy a Fidesz felszámolja az önkormányzatok autonómiáját és mindent Orbán Viktor akar rálőcsölni Karmelitából a kistelepülésekre, akkor mi se játsszuk ezt – tette hozzá.

Műsorvezetői kérdésre azt mondta, nincs jobb jelöltjük a szegedi polgármesteri pozícióra a most is hivatalban lévő Botka Lászlónál, ez évtizedes evidencia, és „teljes mellszélességgel támogatjuk”. Miskolcon is járt nemrég, és a munkáját, illetve a vele dolgozók tapasztalatait megismerve arra jutott, hogy Veres Pálnál sem tud jobb ellenzéki polgármestert, tehát teljes mértékben támogatják az ő újraválasztását is. Jelezte azt is, hogy minél nagyobb egy város, annál nehezebb megtalálni azt a jelöltet, akit mindenki ismer és pozitívan értékel, ez egy faluban, kisvárosban könnyebb. De egy nagyvárosban ott van az elmúlt több év munkája (mint Szegeden és Miskolcon, ahol egyértelműek az eredmények), és  a pártok szerepe is felértékelődhet.

Nagy különbségnek nevezte, hogy helyben vagy pártelnöki szinten kötnek-e megállapodásokat, és szerinte az előbbiek jobb eredményeket képesek hozni, mint amikor külső (felső) beavatkozással döntenek. Azt mondta, számos olyan település van, ahol az ellenzéki együttműködés önkormányzatokban nem volt sikertörténet. És Gyöngyösi Márton szerint ott nem működött jól, ahol felső beavatkozás volt és rossz jelöltekről kötöttek alkukat. Ezt szeretnék elkerülni a jövő évi önkormányzati választáson.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. június 13., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György