„Zajlik
Reggeli gyors

Ha Pintér migránsbuszokat szervezne, a többi kormánytagnak fel kéne jelenteni – Helsinki Bizottság

14/10/2024 07:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

A Helsinki Bizottság reméli, hogy csak meggondolatlanul hőzöng a kormány, amikor tovább akarja küldeni nyugatra a szerb határ felől érkező illegális bevándorlókat. Orbánék a hazai menekültügyi szabályozás miatt kiszabott uniós bírságra akarnak ezzel a húzással válaszolni.

2024. október 14. Reggeli gyors - részlet, Zádori Zsolt 2024.10.14
09:03
00:00
Zádori Zsolt a Helsinki  Bizottság sajtómunkatársa a Klubrádió Reggeli gyors műsorában azt mondta, ha ez igaz lenne, akkor a magyar kormány az embercsempészés bűntettét követné el a magyar Btk. szerint, melynek minősített esete – márpedig itt a arról beszélnek -  5-10 év börtönbüntetést jelentene azoknak, akik ebben részt vesznek, akik pedig szervezik és vezetik, azoknak 10-20 év közötti elzárást jelentene. Hozzátette, ennek előkészülete is 3 év szabadságvesztéssel sújtható.

Zádori Zsolt példát is hozott, ha mondjuk Rétvári Bence vagy Pintér Sándor elkezdi szervezni ezeket a migránsbuszokat, akkor  a többi kormánytagnak feljelentési kötelezettsége lenne.

Azt mondta, a menekültek ilyen fajta továbbküldése egy súlyos támadás lenne a szövetségeseink ellen. Mint mondta,  van a hibrid hadviselésnek egy olyan fegyverzete, amit nevezhetünk migrációs fegyverzetnek, amit az utóbbi 20 évben több ország is bevetett más országokkal szemben, de uniós tagállamok közt ilyenre még nem volt példa.

Példaként említette Törökországot, mely máig ezzel fenyegeti az Európai Uniót, sőt Görögországra többször is ráeresztette a menekülteket. Ezt tette Belarusz Lettországgal, Litvániával még az ukrán háború előtt – tette hozzá.

És persze ezt tette az Egyesült Államok is, ám ami a republikánusoknak az USA-ban bejött, számos ok miatt nehezen megvalósítható az Európai Unióban.

A hazai menekültügyi szabályozás értelmében minden illegális határátlépőt visszatoloncolnak abba az országba, ahonnan megkísérelt átjutni a határon, a menedékkérelmeket pedig csak a szomszédos országok diplomáciai kirendeltségein lehet beadni. Ezek a szabályok azonban annyira nincsenek összhangban az uniós joggal, hogy az Európai Unió Bírósága nemrég 200 millió eurós – mintegy 80 milliárd forintos – pénzbírsággal sújtotta Magyarországot, mivel az Orbán-kormány az uniós előírás ellenére nem változtatott a magyar szabályozáson.

A bírság összege naponta egymillió euróval, azaz 400 millió forinttal nő, amíg meg nem változtatják a jogszabályokat. Ha pedig a kabinet változtatni és fizetni sem hajlandó, akkor a hazánknak járó uniós támogatásokból vonja le a bírságot az Európai Bizottság.