„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Hábetler András az Ötösben

23/10/2021 10:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Hábetler András operaénekes/orvos volt; a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2021. október 22. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. október 22., péntek 10:05)
84:52
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Hábetler András Operaklub című műsorát ugyan más irányú elfoglaltságai miatt befejezte, a Klubrádióval továbbra is kapcsolatban marad. Legutóbb Gálvölgyi János beszélgetőpartnere volt az Ötösben. Talán úgy tűnhet, egészen új karrierbe kezd – ami részben igaz is – az interjúból kiderült, hogy ez inkább amolyan régi-új foglalkozás az életében. Hamarosan praktizáló orvos lesz.

Gálvölgyi János és Hábetler András    Fotó: Klubrádió/Tímár Ágnes
 

Hábetler András mesélt arról, hogy már gyerekkorában is legalább annyira érdekelte az éneklés, mint más tárgyak az iskolában, így a biológia, vagy később a filozófia. Végül úgy döntött, olyan egyetemi szakot választ, amelynek „haszna” van, így jelentkezett jogásznak. Oda nem vették fel, így jött a képbe az orvosi egyetem, ahova már bekerült.

Az éneklésről azonban nem mondott le Hábetler András, az egyetem mellett tovább képezte magát Polgár László tanítványaként. A hobbi egyre fontosabb lett, míg végül az egyetemi elfoglaltságait is háttérbe szorította. Diplomáját is 9 év után vehette át, és rögtön utána próbaéneklésre ment az Operaházba.

Hábetler András
 
 

Habár operaénekesi karrierje hamar elindult, Hábetler András az interjúban elmondta, sokáig érezte a komolyzenei képzettség hiányát. Ezt később kárpótolta azzal, hogy nem „csak” énekes maradt, hanem rendezni is kezdett, műsort vezetett, és egyáltalán olyan programokat talált ki, amelyekkel közelebb hozhatja az opera műfaját azokhoz is, akik korábban nem érdeklődtek iránta.

A beszélgetésből kiderült, azért fordult ismét az orvoslás irányába, mert a járvány idején szinte egyáltalán nem volt munkája. Hábetler András elmondta, ez az időszak ráébresztette, hogy ezt az egyébként is kiszámíthatatlan anyagi biztonságot jelentő előadóművészeti pályát nem szeretné az egyetlen forrásának tekinteni.

Június elseje óta újra rezidens.

 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. október 22. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes