„Klubrádió
Reggeli gyors

Eszenyi cáfolja a vádakat és nem totózik

11/03/2020 12:09

| Szerző: Klubrádió

Határozott vezetőnek tartja magát, de cáfolja az állítólagos megalázó, erőszakos vezetési módszereiről szóló vádakat – mondta Eszenyi Enikő. A Vígszínház igazgatója, aki újra pályázik az intézmény vezetésére, furcsa egybeesésnek tartja, hogy volt kollégái most állnak a nyilvánosság elé ebben az ügyben, de nem totózik, hogy kitalálja, mi lehet az akció mögött.

2020. március 11. Reggeli gyors-részlet/ Interjú /Eszenyi Enikő (20.03.11.)
08:49
00:00

A 24.hu-n hétfőn megjelent cikkben Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens, valamint több egykori munkatárs beszélt arról, hogy az Eszenyi Enikő igazgató által alkalmazott verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi.

A cikk megjelenését követően ugyancsak hétfőn nyilatkozatot adtak ki a Vígszínház elszerződött társulati tagjai is, melyben azt írják, a jelenleg regnáló Eszenyi Enikő igazgató által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja is hozzájárult távozásukhoz. Az aláírók: Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó. Hozzájuk csatlakozott azóta Dolmány Attila, Gyuriska János és Hujber Ferenc, valamint Bartha Andrea tervező, Csikós Júlia igazgatói asszisztens, Egyed Móni rendezőasszisztens, Hunyadi Alex hangtechnikus, Varga Vanda videoszerkesztő, Várnai Ildikó rendezőasszisztens, Gál Bereniké weblapkezelő, közösségimédia-szerkesztő és Kovalik Natasa sminkes is.

A III. Richárd című dráma bemutatója a Nemzeti Színházban
 
Budapest, 2017. január 10. Eszenyi Enikő (b) Erzsébet és Trill Zsolt (j) a címszerepben William Shakespeare III. Richárd című drámájának próbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2017. január 9-én. A darabot ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében 2017. január 10-én mutatták be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 


Határozott vezetőnek tartja magát, de cáfolja az állítólagos megalázó, erőszakos vezetési módszereiről szóló vádakat – reagált az ellene tett nyilatkozatokra Eszenyi Enikő a Klubrádiónak. Az alkotói folyamatban az igazgató szerint a közönség tisztelete a határ, és mindig a Vígszínház érdeke az elsődleges. Vannak egyébként próbáik, amelyeket meg lehet nézni – tette hozzá.

Furcsa egybeesésnek tartja, hogy a nagyobbrészt már hosszú évek óta nem a Vígszínházban dolgozó kritikusai most állnak a nyilvánosság elé állításaikkal, az időzítés kérdéseket vet fel számára – fogalmazott. Arra a riporteri kérdésre, hogy vajon mi állhat az ellene indult akció mögött – politika?, személyes ellentét? – Eszenyi azt válaszolta, bár édesapja egykor egy sportklubban volt vezető beosztásban, ő nem totózik, és nem ismeri a csapatokat. Körülötte ugyan folyamatosan totóznak, mindenki érzi a mozgást, mégsem bocsátkozna találgatásokba.

Ahogy eddig, ezután is nyitva az ajtaja mindenki előtt, és ugyanezzel a társulattal ugyanígy megy tovább azon a szakmai úton, „azon a 21. századi színházi álmon, amit eddig is megpróbált megvalósítani” – mondta azzal kapcsolatban, hogy a Vígszínház igazgatói pályázatát véleményező szakmai bizottság a következő időszakra is őt javasolta a teátrum élére.

Mint mondta, hétfőn volt a meghallgatása, ahol nem volt könnyű koncentrálnia, de azért úgy érzi, sikerült, és nagyon-nagyon örült, hogy a testület őt szavazta meg jelöltnek – amiről később maga is az újságban olvasott. Bár ezután még „sok út van”, fogalmazott, de nagyon bizakodó, hogy minden a reményei szerint alakul, és közben a színház „fantasztikusan megy tovább”.

 
 Eszenyi Enikő Fotó: Dömölky Dániel / Facebook
 

A Víg igazgatói posztjára, miután Eszenyi mostani mandátuma idén lejár, hárman pályáztak: másodszor is újrázna a jelenlegi igazgató, továbbá Rudolf Péter színész-rendező, és a Bárka Színházat alapító Csányi János is beadta jelentkezését. A szakmai bizottság csak javaslatot tesz, a döntést a fővárosi közgyűlés hozza meg várhatóan március végén. A Főpolgármesteri Hivatal közben felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a színház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatokkal és sajtóhírekkel kapcsolatban.

Eszenyi Enikő és Rudolf Péter a Cha Cha Cha című 1982-es filmben
 
Eszenyi Enikő és Rudolf Péter a Cha Cha Cha című 1982-es filmben
 

Eszenyi Enikő megjegyezte, azoknak a jórészt fiatal vígszínházi kollégáknak, akik a mostani helyzetben naponta színpadra állnak, nem könnyű ebben a térben is létezni.

A témában megszólalt a Klubrádióban Molnár Áron színész, azaz noÁr is, az említett levél egyik aláírója. Hangsúlyozta, szerinte Eszenyi Enikő hazugságokat állít, nem igaz hogy nem történt abúzus, és az sem, hogy mindig nyitva állt az ajtaja kollégái előtt, ahogy az sem, hogy problémáikat nem kommunikálták felé. „Ezek hazugságok”. Molnár Áron szerint addig fel kellene függeszteni az igazgatói kinevezést, amíg minden oldalról, alaposan ki nem vizsgálták a helyzetet.

A Jászai Mari- és Kossuth-díjas Eszenyi Enikő 2009 óta a Vígszínház igazgatója, első megbízatása lejártakor, 2013-ban a kormánypárt mellett nyíltan kiálló Balázs Péter is pályázott a színház vezetésére, de első körben mindkettőjük pályázata érvénytelen lett, majd Balázs bejelentette, nem indul újra.

Eszenyi Enikőt a mostani vita előtt pár hónappal szintén többen kritizálták, akkor azért, mert nem ment el a színháztörvény elleni decemberi tüntetésre. 

Az Eszenyi Enikővel készült interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

A YouTube-on is elérhető a beszélgetés: először Eszenyi Enikővel, utána NoÁrral.
Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube csatornájára!

FELIRATKOZOM:

Reggeli gyors
2020. március 11., szerda 08.10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre