„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházyt lehangolta, ami az előválasztás körül történik

11/06/2021 19:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos meggyőződése, hogy a zuglóiak valódi változást akarnak, olyan politikát, amelyben a saját oldalon elkövetett korrupciónak is van következménye. Lehangolt, mert több parlamenti párt sem tudott semleges maradni a körzetben azután, hogy nem állított jelöltet, és azért is, mert néhány párt megegyezései után úgy tűnik, az előválasztások nem jelentenek majd igazi versenyt. A XIV. kerületben az MSZP, a Párbeszéd és a DK mellett a Jobbik is a jelenlegi képviselőt, Tóth Csabát támogatja.

2021. június 11. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos (21.06.11.)
14:19
00:00

Hadházy Ákos arról kérdeztük, hogy a Jobbik csütörtökön bejelentette: Tóth Csaba szocialista képiviselőt támogatja.

A független országgyűlési képviselő azt mondta: elképesztő gengszterkormányunk van, amit valahogyan le kell váltani. Jogos igény, hogy az ellenzék működjön együtt, ne veszekedjenek, az ember gondolja meg a szavait. Megdöbbent a Telex Jakab-interjúján. Van most egy olyan miniszterelnökünk, aki nem bírja a kritikát, nagyon sértődékenynek tűnik, akár bosszúállónak is lehet mondani, és ez tragikus az országnak – fogalmazott. Nagyon nem örülne neki, ha ilyesmi lenne a Jobbik döntésének a hátterében, valami durci vagy sértődés, amiért ő hangsúlyozottan a választás után azt mondta, hogy nem jó jelöltet állítottak. Olyat, akinek „náci és rasszista” megnyilvánulásai voltak, és szerinte „EU-s pénzek elcsalásában vett részt”.

 
Hadházy Ákos
 

Lehangolta, hogy nagyobb parlamenti pártok, ha már nem tudtak saját jelöltet indítani, semlegesek sem tudtak maradni, és a zuglói körzet is ilyen megegyezések terepe lett. Nem kereste az elnökségeket, hogy támogassák, a választók támogatására számít. Okos emberek vannak a pártokban, bízik benne, hogy végül mégis megértik: bár az összefogás borzasztó fontos alap, csak akkor van értelme, ha hiteles embereket tudnak jelöltként kiállítani. „Kivetíthetjük akárhova, hogy börtönbe fogtok menni”, és majd minden jó lesz, ha az emberekben nincs meg az a hit, hogy nem csak szónokolnak, akkor nem valószínű, hogy lesz változás – fogalmazott.

Ha lehetetlennek tartaná a győzelmet, akkor abbahagyná – mondta Hadházy. Ugyanakkor azzal csökken az esély, hogy a pártlogók a másik jelölt mellett lesznek. Sokat beszél zuglói emberekkel is, az országban is, és azt látja, hogy sokan igénylik az olyan jelölteket, akik nem csak ígérgetnek, hanem komolyan gondolják a változást. Meggyőződése, hogy a zuglóiak valódi változást akarnak, olyan politikát, amikor a saját oldalon elkövetett korrupciónak is van következménye. 

Tóth Csabát a Partizánnak adott interjújában megkérdezte Gulyás Márton a médiában hozzá kötött esetekről, a Vas megyei tagbeléptetési botránytól a hangfelvételen át, amelyen Karácsony Gergely fenyegetésről beszél, egészen az eltűnt képviselő ügyéig. Erről ebben a cikkben írtunk, arról pedig itt, amikor Tóth egy fideszes videóval szúrt oda Hadházynak.

Arra a felvetésre, hogy miért nem indult el korábbi körzetében, azt mondta: Szekszárdon egy nagyon tisztességes és szorgalmas szocialista politikussal, Harangozó Tamással szemben indult volna. Az elején még úgy tűnt, hogy ezek valódi előválasztások lesznek, de most már túl sok a visszalépés, „úgy tűnik, nem mindenki gondolja komolyan”.

Kitért arra, is: rosszul esett neki Jakab Pétertől és Tóth Csabától, amikor felhánytorgatták, hogy nem nyert választást. Szerinte akik ilyet mondanak, azok lenézik annak a sok száz vidéki jelöltnek a munkáját, aki akár önkormányzati, akár parlamenti választáson elindul, tisztességes munkát végez, és mégsem nyer, mert nagyon mások az erőviszonyok. „Nem gondolom, hogy kisebb munkát végeztem, mint Tóth Csaba” – mondta Hadházy Ákos.

Visszautasította, hogy öntörvényű lenne, szerinte ezt az ellenfelei mondják rá. Legfeljebb kevesebb kompromisszumot köt, mint sokan elvárják. Hangsúlyozta: a korrupcióban nincs kompromisszum, ha a saját oldalukon lesz valamilyen ügy, és nem tudják mindenkivel elfogadtatni, hogy annak következményei legyenek, akkor a legszebb összefogásból se lesz kormányváltás.

Megkérdeztük Tóth Csabát is

2021. június 11. A lényeg-részlet / Interjú, Tóth Csaba - 2021.06.11.
00:46
00:00

Harmadszor is le akarja győzni a kormánypárti jelöltet Zuglóban, a pártok támogatása pedig a büszkeség mellett felelősséggel is jár – mondta a Klubrádiónak a szocialista Tóth Csaba, aki mögé az elmúlt napokban az ellenzéki előválasztáson beállt az MSZP-Párbeszéd mellett a DK és a Jobbik is. A körzet jelenlegi országgyűlési képviselője szerint riválisának, Hadházy Ákosnak inkább lakóhelyén, Szekszárdon kellett volna indulnia az előválasztáson.

A Jobbik azért támogatja Tóth Csabát, mert ő már többször bizonyította, hogy képes legyőzni a Fideszt, „míg Hadházy Ákos ezzel nemcsak, hogy adós maradt, de a borsodi időközi országgyűlési választáson, ahol a kétharmad lebontása volt a tét, megmutatta, hogy a csatamezőn mennyire lehet rá számítani valójában” – fogalmazott a Telex megkeresésére Jakab Péter pártelnök. (A Fidesszel rendre együtt szavazó nemzetiségi képviselő és a volt jobbikos, illetve mihazánkos Volner János miatt valójában nem tudták volna lebontani a kétharmadot – a szerk.)

 
Tóth Csaba (kép: Facebook)
 
 

A Jobbik elnökét és Tóth Csabát együtt ábrázoló képpel reagált a fejleményre Hadházy Ákos. Facebook-posztjában azt írta, hogy azért segített, mert Jakab Péter eddig rendre saját arcképével hirdette, ha pártja beállt egy jelölt mögé, de ez most valahogyan lemaradt. A független képviselő szerint a győzelemhez olyan jelöltek is kellenek, akikre nem vetül még a gyanú árnyéka sem, de lehet, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák.