„Zajlik
A lényeg

Hámori mindent megtett, de győzött Khelif

3/08/2024 18:04

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Ütni kell, Luca – biztatta az edző a derekasan küzdő ökölvívót.

Imane Khelif egységes pontozással nyert, legyőzte Hámori Lucát a női ökölvívás 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében, így a magyar sportoló az ötödik helyen végzett az olimpián.

Hámori és Khelif összecsapását óriási nemzetközi figyelem kísérte, mivel az algériai bokszoló nemi hovatartozásával, a nők közötti versenyzésével kapcsolatban kérdések merültek fel.

Komoly felháborodást váltott ki, hogy Khelif az előző, nyolcaddöntős meccsét két ütéssel, 46 másodperc alatt megnyerte, miután az olasz Angela Carini feladta a küzdelmet. Carini utóbb azt nyilatkozta, ilyen erős ütést még sosem kapott, féltette a testi épségét. Khelif nőként született és a női mezőnyben is versenyzett egész életében, de tavaly a Nemzetközi Bokszszövetség kitiltotta a világbajnokságról, mert állítólag X és Y kromoszómákat is találtak nála egy vizsgálatban, illetve akkor túl magas volt a tesztoszteron szintje. Ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben állt ki a korábbi döntése mellett, miszerint Helif jogosan versenyez a nők között.

Hámori a a Khelif-Carini meccs után egy nappal arról írt bejegyzésében, hogy "nem tudják elijeszteni", ha fiú, ha lány, az ellenfele, le akarja győzni.

Színültig tele volt a csarnok, mindkét félnek sokan drukkoltak helyben.

Az első menetet Khelifnek ítélték. A másodikban szintén az algériai sportolót látták jobban a bírák, a menet után hallható volt a közvetítésben, ahogy a sarokban biztatta Hámorit az edzője, mondván "ütni kell Luca". A harmadik menetben többször összekapaszkodott a két versenyző, amitől egy-egy pillanatra mindketten lekerültek a földre.

Párizs 2024 - Ökölvívás
 
 Hámori Anna Luca (kék) az algériai Imane Khelif elleni küzdelemben, a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában.
 
l Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

A kőszegi Hámori az első magyar színekben az olimpiára kijutó női ökölvívó, két mérkőzést nyert meg. A meccs után közvetlenül azt mondta, sikerült kizárni a médiavisszhangot. A mérkőzés közben már érezte, hogy nem jön össze a győzelem, de próbálta élvezni és a legjobb formáját nyújtani.

Párizs 2024 - Ökölvívás
 
 A mérkőzés után l Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt