„Klubrádió
Reggeli gyors

Hann: Változékony a helyzet, nem tudjuk még, hogyan hat az orosz invázió a közvéleményre

3/03/2022 10:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Medián legutóbbi felmérése alapján nem lehet még megállapítani, hogyan hatott az Ukrajna elleni orosz támadás a magyar közvéleményre – véli Hann Endre. A véleménykutató ügyvezetője szerint pillanatról pillanatra változik a helyzet a háborús események hatására, jóval sűrűbben kéne felméréseket végezni a közhangulat változásának pontos nyomonkövetéséhez, de ez többletköltségekkel járna.

2022. március 03. Reggeli gyors - részlet 22.03.03. Hann Endre
13:04
00:00

A Medián Ukrajna orosz inváziója előtti napokban kezdett, szerdán közzétett kutatása szerint megfigyelhető, hogy a csütörtöktől szombatig készült közvélemény-kutatási interjúkból a Fidesz nagyobb támogatottsága rajzolódott ki, mint a hét első felében kitöltött kérdőívekből.

Hann Endre szerint a felmérésből vegyes adatok szűrhetők le. Egyfelől nem a Fidesz támogatottsága nőtt, hanem az ellenzéké csökkent 2 százalékkal a decemberi értékekhez képest. Azok aránya nőtt igazán, akik nem tudnak, vagy nem akarnak válaszolni, őket nevezik bizonytalan szavazóknak. A Medián ügyvezetője hozzátette, a friss eredmények azt tükrözhetik, hogy a választási kampány felpörgésével kifejtette hatását a kormány pénzosztása. Szerinte ezzel nem tudott lépést tartani az ellenzék.

 
Hann Endre,
a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője. Forrás: Facebook
 

A háború a felmérés időszakának nagyjából közepén, történt, tehát a válaszadók felének döntését befolyásolhatta a nemzetközi helyzet. Ezekben valamelyest érzékelhető a kormánypárt erősödése. Hangsúlyozta azonban, ez alapján nem lehet megítélni, hogy mennyire valóságos ez a támogatottság az orosz invázió tükrében. A háború történéseinek hatását a magyar közvéleményre csak úgy lehetne nyomonkövetni, ha minden nap felméréseket készítenének, ez azonban anyagi korlátokba ütközik. "Naagyon változékony a helyzet" – foglalta össze.

Ami kitűnik, a fideszes szavazótábor az utóbbi években megváltozott, ennek jele az oroszbarát viselkedés. A jelenhelyzet azonban nemcsak a kormány, de a kormányhoz közeli médiumok kommunikációjának zavarát kelti. A propagandagépezet e zavartól függetlenül is gyorsan adaptálta magát a helyzethez, gyakran teljesen alaptalan vádakkal illetve az ellenzéket. Hann rámutatott, hogy kormányközeli médiumok által használt a "baloldal" kifejezés már önmagában pontatlan tekintve, hogy az ellenzéki tömb a politika széles spektrumát egyesíti, köztük jobb, mérsékelt (középre tendáló) és baloldali pártokkal. Az újdonság, hogy ezt a "baloldalt" azzal vádolják, hogy ők támogatják a háborút.

A bizonytalan szavazókról azt mondta, esetükben elképzelhető, hogy az orosz invázió hatására egy kicsivel jobban elzárkóznak a politikától.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hann Endrével
2022.03.03., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera