„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: A civil társadalomból kell megújulni

22/01/2024 18:25

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Minden segítséget meg kéne adni a civileknek ahhoz, hogy ezt a mostani "romlott parlamenti tapétát játszó pártstruktúrát" meg tudják újítani – mondta Haraszti Miklós. Az EBESZ volt sajtószabadság-referense arról is beszélt a Megbeszéljük-ben, hogy akár ebben a műsorban is érdemes volna több civilt megszólaltatni, mivel az ő hangjuk felerősítésével lehetne megújítani az ellenzéki politikát. 

2024. január 22. Megbeszéljük-részlet (2024.01.22.) Haraszti Miklós
16:00
00:00

Az ellenzéki pártok megújulásának egyetlen útja, ha a közvéleményben akadályt képező embereket valóban visszahúznák – véli Haraszti Miklós újságíró. Ebből következik, hogy ezen embereknek fel kell adniuk a pozícióikat, hogy utat engedjenek a civil társadalomból érkező szereplőknek – tette hozzá.

Haraszti szerint 2022-es országgyűlési választások előtt rendezett előválasztás lett volna az a lehetőség, amikor civilek léphettek volna be újonnan a politikába. Hozzátette, ugyanakkor az előválasztást meghekkelte a civil megújulás legnagyobb ellenfele, a DK. Ugyanis a kicsi pártok – hallgatva a DK-ra – kötelezték a civil jelentkezőket, hogy csatlakozzanak valamelyik létező frakcióba. Márki-Zay Péter is elkövette ezt a hibát, ugyanis ahelyett, hogy végigvitte volna a civil forradalmat, bekéredzkedett a pártok közé – magyarázta. "Márki-Zay föladta a Gyurcsány-talanítást" – fogalmazott az EBESZ volt sajtószabadság-referense.

A '22-es országgyűlési választáson az egész országot civil mozgalmak fedték le választási megfigyelőkkel – emlékeztetett Haraszti. Egy fantasztikus adalékot adtak a jövendőbe való befektetéshez, a hálózatosodáshoz, de ehelyett ez a civilség a mostani választási kampányra szét lett zavarva – tette hozzá.

 
Haraszti Miklós
 
Budapest, 2014. május 30. Haraszti Miklós, az EBESZ volt sajtószabadság képviselője (médiafelelőse), az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a fehéroroszországi helyzet figyelemmel kíséréséért felelős különleges jelentéstevője a "Nem civilnek való vidék" - emberi jogi szervezetek túlélési stratégiái egyre ellenségesebb környezetben című nemzetközi konferencia szünetében a budapesti OSA Archivumban, az V. kerületi Arany János utcában 2014. május 30-án.
 Fotó: Kallos Bea / MTI
 

"Bocsáss meg, drága Bolgár úr, de a fantasztikus, csodálatos műsorodnak is egy bírálata lehetne: hihetetlen mennyiségű, fantasztikus civil erő van az országban, és mindig csak a pártokkal foglalkozik a műsorod" – mondta Haraszti Miklós.

"Annak idején ezek a civilek folyamatosan be is telefonáltak a műsoromban, jelen voltak" – vágott vissza a műsorvezető, Bolgár György.

Minden segítséget meg kéne adni a civileknek ahhoz, hogy ezt a mostani "romlott parlamenti tapétát játszó pártstruktúrát" meg tudják újítani – véli Haraszti. "Az a pártok által átkozott jelszó, hogy »ellenzékváltás«, nem azt jelenti, hogy le a parlamentarizmussal, hanem azt jelenti, hogy a pártok újuljanak meg" – összegezte az EBESZ volt sajtószabadság-referense.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Haraszti Miklóssal
2024. január 22., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György