„Ki
Reggeli gyors

Hárommilliárd forintnyi PCR-teszt végezte a kukában, tovább nyomoz az Átlátszó

12/01/2024 14:03

| Szerző: Klubrádió

Az Átlátszó októberi cikke után jelezte egy olvasójuk, hogy 2022 májusában a Bayerné dr. Matusovits Andrea által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) milliárdos értékben selejtezett le PCR-teszteket. Ezt követően az intézménytől közadatigénylésben kértek adatokat a selejtezésről, és a válasz szerint 188 852 teszt végezte a kukában. Ugyan az OVSZ kitakarta a 18,2 milliárdos megrendelést kapott Vascular Venture magáncéggel kötött szerződésből a teszt nevét, azt az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) megkapták, és a név egyezik a selejtezésre átadott eszközök nevével. Az Átlátszó újságírója Segesvári Csaba beszélt erről a Reggeli gyorsban.

2024. január 12. Reggeli gyors - részlet Segesvári Csaba 2024.01.12.
09:31
00:00

"Egy olvasó jelzett, hogy 3 milliárd forintnyi PCR-teszt végezte a kukában, vagyis került leselejtezésre az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ), mondta Segesvári Csaba a Klubrádióban, aki meg is írta a történet folytatását az Átlátszón. – 2021. áprilisban megkötnek egy 18 milliárdos szerződést közbeszerzés nélkül, és 2022. májusban alig egy évvel később 3 milliárd forintnyi tételt ebből selejteznek, 1 millió tesztről beszélünk, és abból 188 ezer került a kukába."

Segesvári elmondta, hogy első körben a szerződő cég nevét sem árulta el az OVSZ. "Az OVSZ nem tette közzé a szerződéseit, hanem a K-Monitor kiperelt egy csomagot arról, hogy a kormány kinek adott felmentést közbeszerzés alól a koronavírus-járvány idején – mondta Segesvári. – Az OVSZ először nem tudta beazonosítani, hogy kinél költöttek el 18 milliárd forintot PCR-tesztre, és nekünk kellett segíteni, nevesíteni, hogy egyébként melyik szerződést keressék. 18 milliárd forintról a Bayer Zsolt felesége által vezetett intézet nem tudja beazonosítani, és ezt ő leírja."

 
Bayerné dr. Matusovits Andrea
Facebook
 

A koronavírusjárványra hivatkozva a kormány nagyon sok beszerzőnek lehetőséget biztosított, hogy ne legyen közbeszerzés. "De ez azért is egy nagyon furcsa történet – tette hozzá, – mert az Országos Vérellátó Szolgálatot amikor megkérdeztük, azt mondta, hogy ő az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, magyarán a kórházaknak, illetve a mentőszolgálatnak végzett PCR-tesztelést. Mi szükség van arra, hogy egy harmadik intézmény szerződjön egy magánszolgáltatóval (a Vascular Venture Kft.-vel) arra, hogy a kórházi főigazgatóságnak végezzen PCR-tesztelést."

"2021-ben a koronavírus közepén egy magánszolgáltató, aminek a vezetői és az OVSZ vezetője között ismertség van, beesik egy állami céghez, és 18 milliárdos szerződést tud felmarkolni" – összegezte Segesvári a helyzetet. A Vascular Venture Kft. tulajdonosai azonosak azokkal, akikkel az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) korábban már szerződött vérplazma kapcsán. A valaszonline.hu mutatta be, hogy Bayer Zsolt felesége és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték.

Az újságírók megpróbálták összeadni 2020-ban és 2021-ben államilag mennyi szerződés látható, hogy PCR tesztre elment, és mindössze 5,5 milliárd forint volt. Tehát miközben 5,5 milliárdot költött el az állam tesztelésre az állampolgároknál, közben a háttérben született egy 18 milliárdos szerződés, amiből 9 milliárdot osztalékba ki is vett ez a nyertes cég.

"Ennek a koronavírus-járványnak nagyon sok haszonélvezője volt Magyarországon – mondta Segesvári. – És ez csak az országos vérellátó, a többi szerződésre talán rá se látunk, egy 18 milliárdos szerződésből ha 9 milliárd osztalékot fel tudnak venni, az egy olyan őrületes, bődületes pénz, hogy azt leírni sem lehet, és hány ilyen történt? Százmilliárdokról beszélünk, amit a kormány közbeszerzés nélkül engedett."

Segesvári további részleteket árult el az oknyomozásáról, milyen mozaikokból rakta össze a történetet: "Ha rákérdezünk, milyen tesztekről volt szó, a 18 milliárdos a szerződésben ki van takarva belőle, hogy milyen tesztet végeztek. Az OVSZ nem árulja el, de az Országos Gyógyszerészeti Intézet ezeket nyomon követi, hisz ezeket engedélyeztetni kell. Ha megkérdezem tőlük, hogy a a cég milyen teszteket engedélyeztetett, megküldik. Az OVSZ megküldi, hogy ugyanilyen nevű teszteket selejteztek ekkora mennyiségben, tehát értelemszerűen azt máshonnan nem tudták beszerezni."

A cikk egy olvasói jelzés alapján született. "Az informátorok, az olvasók, a hozzátok fordulók biztonságáért mindent megteszünk, ami emberileg lehetséges – mondta erről. – Tehát konkrétan mi nem adunk ki információt, tehát nincs az a hatóság, aki ki tudná kényszeríteni azt, hogy mi honnan kaptunk információt. Sokan névtelen emailt írnak így is, tehát ilyenkor még én sem fogom tudni, hogy ki küldi."

Volt egy feljelentés az ügyben, ott a rendőrség nem talált benne semmi furcsát. "Én úgy gondolom – mondta az újságíró, hogy ebben a történetben több furcsaság van. Van még benne elvarratlan szál, azt megpróbáljuk kideríteni, és ha annak a végére eljutunk, akkor valóban megalapozottan állíthatjuk azt, hogy ez nem egy tiszta verseny volt."

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Segesvári Csabával
2024. január 12., péntek 8:34
Riporter: Pálinkás Szücs Róbert