„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Házi kedvenc – Gálvölgyi János a Hangosfilmben

16/04/2023 10:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a Házi kedvenc című sorozatunk újabb része volt hallható. A tavaszi túlélési gyakorlatunk apropóján indított szériában a Klubrádió munkatársai mesélnek a számukra kedves filmekről, meghatározó mozi élményeikről

2023. április 15. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. április 15., szombat 13:30)
26:28
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Eddig Hardy Mihály és Sugár Ágnes mondta el, milyen műfajú filmeket keresnek, vannak-e kedvenc alkotásaik, és hogy szeretik-e újranézni azt, amihez régi emlékek kötődnek.

Ezen a héten a rádió egy olyan műsorvezetője volt a vendég, akit a legtöbben színházból, tévéből, moziból ismernek. Állandó hallgatóink azonban tudják, hogy neve és személyisége jó ideje összeforrt a Klubrádióval. Hogy miként lényegül át filmnézővé, akit sokszor filmen néznek, el tudja-e engedni a szakmát, hogy befogadója legyen egy alkotásnak, erre is választ kaptunk a Gálvölgyi Jánossal készült interjúból.

A színművész mesélt arról, hogy 7-8 évesen volt először moziban az anyukájával, de nem emlékszik, hogy mit néztek meg, nagyobb hatással volt rá maga a mozizás élménye. A csillogó padlóra és a jellegzetes szagra vissza tud emlékezni. Az első, és azóta is az egyik legfontosabb filmélménye a 8 és fél, amit kamaszkorában látott, és amint meg lehetett szerezni VHS-en, majd DVD-n, minden nyelven megvásárolta, és évente egyszer megnézi.

Forrás: Klubrádió
 

Ezen kívül vannak persze kedvencei Gálvölgyi Jánosnak. Fellini további munkáit is nagyon kedveli, illetve Tarantinót, akinek csak az Aljas nyolcast nem tudja megbocsátani.

Sokszor színészek alapján választ filmet, mert úgy érzi, hogy a személyük garancia a minőségre. Ezért is bántja, ha egy jó színészt rossz filmben lát. Így járt már nem egyszer Robert De Niróval, legutóbb pedig Christoph Waltz-cal.

Gálvölgyi János gyerekkorában a főváros frekventált helyein lakott a szüleivel, így különböző mozik közül válogathatott, ha filmet akart nézni, a legnagyobb élményt azonban a Vörös Csillag mozi nyújtotta, mert ott látott először szétnyíló függönyt és igazi szélesvásznat. Ennek persze meg volt az ára, sokszor egész nap sorban kellett állni a jegyért.

 
Az egykori Vörös Csillag mozi
Fortepan
 

Az egykori Hunyadi Mozihoz is kötődnek személyes élményei a színművésznek, ugyanis az anyukája a 19. kerületi SZTK-ban dolgozott a gégészeten, így ha ő elment hozzá iskola után, és az anyukájának még tartott műszakja, akkor megengedte, hogy elsétáljon a moziba, és nem csak a filmet, de az előtte látható artista, hasbeszélő vagy éppen bűvész számot is megnézhette.

Gálvölgyi János kiemelte, hogy sosem nézne telefonon filmet, ahogy az sem fordul elő náluk, hogy „házimozizás” közben mással is foglalkozna, habár képes többfelé figyelni. Ha filmet néz, akkor csak azt akarja befogadni.

A sorozat hamarosan folytatódik, és egy újabb kolléga gyűjti össze a kedvenceit, vagy éppen bizonyítja be, hogy még a filmek terén is azokat a témákat keresi, illetve kedveli, amelyekkel az általa vezetett műsorban foglalkozik.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. április 15., szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes