„Klubrádió
Reggeli gyors

Hívhatjuk már diktatúrának?

23/03/2020 11:16

| Szerző: Klubrádió

A parlament illúzióvá válik. A kormány célja nem annyira a vírus leküzdése, hanem a hatalom kizárólagos birtoklása Bárándy Péter szerint.

2020. március 23. Reggeli gyors - részlet 20.03.23. Bárándy Péter
08:41
00:00

A normális jogrendben is megvolt minden felhatalmazása a kormánynak arra, hogy a koronavírus járvány visszaszorítására intézkedéseket tegyen. Semmi szükség a különleges jogrendre, amely egyébként már nem a jövő, hanem a jelen – véli Bárándy Péter, volt igazságügy-miniszter.

A különleges jogrendet a kormány rendeli el, és nincs határideje, addig van érvényben, amíg vissza nem vonják. Az ilyenkor hozott rendeletek azonban 15 napig érvényesek, ezt a határidőt a parlament hosszabbíthatja meg. Az a törvényjavaslat, amely most kerül a képviselők elé, tehát a kormány helyzetének stabilizálását szolgálja, az utolsó érdemi, cselekvőképességet jelentő jogát veszi el. Ezzel az Országgyűlés egy illúzióvá válik, a politikai élet szereplőinek a feladata is megszűnik. Tulajdonképpen a politika is.

Innen nehéz tenni bármit is. Az otthonmaradásra való felhívás egyébként is atomizálta a társadalmat, ebben a helyzetben lenne a legnagyobb szükség egy kiszámítható jogrendre. Más országokban a járvány megállítása, leküzdése érdekében hoz intézkedéseket a kormány, itt a hatalom érdekében.

Ez már diktatúra? – tette fel a kérdést Szénási Sándor műsorvezető. Bárándi Péter erre úgy válaszolt, hogy valószínűleg igen. Hiszen az egyetlen ember hatalmát jelenti.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.03.23. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor