„Támogassa
Megbeszéljük...

Hoffmann: Hiába mondja Orbán, hogy ki kell maradni a háborúból, tagállamként minden NATO-s, és uniós döntésbe beleegyezett

23/03/2022 19:05

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Minden kormányzati retorika ellenére Magyarország EU-, és NATO-tagország lévén érintett az orosz-ukrán háborúban – állítja Hoffmann Tamás. A nemzetközi jogász felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány ugyanúgy segíti Ukrajnát, mint megtámadott országot.

2022. március 23. Megbeszéljük - részlet 22.03.23. Hoffmann Tamás
11:34
00:00

"Hiába mondja Orbán, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, az Európai Unió tagjaként megszavazta a döntést, hogy fegyvert szállítanak Ukrajnának, csak nem a magyar-ukrán határon" – mondta Hoffmann Tamás. A nemzetközi jogász a Klubrádiónak azt mondta, az orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértése, és ezért minden ország segíthet a jogsértés áldozatának, saját belátása szerint. Ettől nem lesz hadviselő állam.

Abban az esetben, ha – ahogy Lengyelország javasolta – NATO békefenntartó erőket vezényelnének Ukrajna területére két lehetőséget lát Hoffmann. Önmagában az, hogy külföldi csapatok állomásoznak Ukrajna területén, az ukrán kormány jóváhagyásával, még nem jelenti azt, hogy ezek a csapatok részt is vesznek az ukrán-orosz nemzetközi fegyveres konfliktusban. Ebben az esetben ezek az egységek egyfajta védelmi funkciót látnának el. Oroszország vagy felhagyna az általuk védelem alá helyzett területek támadásával, vagy – és ezt tartja valószínűbbnek Hoffmann – folytatódnának az orosz támadások, amikor vélhetően NATO-csapatokkal néznének szembe az oroszok. Ennek beláthatatlan következményei lennének. Ezért nem valószínű, hogy akár az EU, akár a NATO komolyan megfontolná a lengyel kormány javaslatát.

Közvetlenül egészen addig semmiképpen nem leszünk érintettek a háborúban, amíg a NATO, az EU bármelyik tagországát nem éri támadás. Megjegyezte, abban az esetben, ha Oroszország például az inváziót élesen bíráló, harcias Lengyelországra mérne egy csapást, az rögtön aktíválná mind a NATO, mind az Unió szerződésének vonatkozó részét, a kollektív védelmi klauzulát, mely szerint bármely NATO-, és EU-tagállam ellen elkövetett támadást az egyes szervezetek úgy értékelik, mint valamennyi tagállam ellen elkövetett támadást. Épp ezért Hoffmann nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország beváltaná fenyegetését Lengyelország felé. Kisebb mértékű provoikáció, mint egy vadászgép "véletlen belépése" lengyel légtérbe persze előfordulhat.

Ilyen esetben Magyarország – hacsak nem lép ki gyorsan a NATO-ból és az Európai Unióból is – ugyanúgy automatikusan belekeveredne a háborúba. "Minden kormányzati retorika ellenére Magyarország EU-, és NATO-tagország lévén érintett az orosz-ukrán háborúban" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hoffmann Tamással
2022.03.23., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György