„Klubrádió
Reggeli gyors

Hol így, hol úgy tanítanak a járvány miatt

18/09/2020 12:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Vegyes rendszerben folyik az oktatás az aktuális járványhelyzettől függően, drsztikus lépésekre, iskolabezárásokra nem volt eddig különösebb szükség.

2020. szeptember 18. Reggeli gyors - részlet 20.09.18. Horváth Péter
07:21
00:00

A hivatalos adatok szerint a 13 ezer iskola, illetve telephely közül 14-ben rendeltek el rendkívüli szünetet, 150-ben tértek át digitális oktatásra, de nem az egész intézményben, hanem néhány osztályban. Ez a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint sikernek tekinthető, még ha a védekezés nem is csak az iskolákon múlik.

Ott, ahol felbukkan a vírus, kéthetes karantént rendelnek el az egész osztály számára. A diákok még negatív teszttel sem mehetnek iskolába, az oktatásuk digitális formában folytatódik. Őket egyébként csak súlyos tünetek megjelenésekor tesztelik, egyébként akkor sem, ha valamelyik osztálytársuk fertőzött. A pedagógusoknál is hasonló a helyzet, csak akkor végzik el a tesztet rajtuk, ha szoros kapcsolatban álltak a beteggel, legyen az kolléga, vagy tanuló.

Ami a napi gyakorlatot illeti, az igen eltérő lehet az iskola adottságaitól függően. A protokollban leírt 70 pont csak ajánlás, ha mindenhol betartanák mindegyiket, ellehetetlenülne az oktatás. A pedagógusok lehetőleg kevesebbet sétáljanak a padok között, bár ez az elsősöknél például gond, hisz őket jobban kell ellenőrizni. Használják az iskola közösségi tereit, ahol távolabb lehetnek a gyerekek egymástól. Különösen érdekes a testnevelés óra. Horváth Péter szerint itt el lehet térni a tanmenettől, kerülni lehet a páros gyakorlatokat, le lehet rövidíteni az órát 35 percesre, hogy több idő jusson az átöltözésre, az akár több csoportban is történhessen, hogy ne zsúfolódjanak össze a diákok az öltözőben.

Az általánostól eltérő munkarend bevezetéséről egyébként az Emmi és a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt, a digitális tanrend alkalmazásáról pedig az Operatív Törzs. A következő jelentős lépés október 1-jén következik, amikor is bevezetik a kötelező lázmérést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.09.18. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert