„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Időszerű lenne a gyerekeket is oltani"

19/10/2021 20:18

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Indokoltnak tartja a gyerrkek oltását is Póta György. A Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke úgy véli, ezzel a koronavírus okozta betegség súlyos tünetei nem teszik még sebezhetőbbé az immunrendszert más betegségekkel szemben. A szokatlanul sok felső légúti megbetegedés annak is köszönhető, hogy védelem híján másfél évig kerülniük kellett a gyerekeknek a hosszabb, közösségben töltött időt, és a maszkviseléssel együtt elszokott szervezetük azoktól a betegségektől, amelyek ellen egyébként jobban tudnak védekezni.

2021. október 19. Megbeszéljük - részlet 21.10.19. Póta György
10:45
00:00

Egyre több covidos gyerek jelentkezik a háziorvosoknál, ennek kapcsán kérdezte Bolgár György Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökét, aki rögtön pontosított, szerinte ugyanis legfeljebb a covid-gyanús esetek száma emelkedhet. Hozzátette, hogy szeptember eleje óta a korábbi évekhez képest sokkal gyakrabban jelentkeznek a ház gyermekorvosoknál az egy-két napig tartó betegségekkel, felső légúti betegséggel a gyerekek. A koronavírus okozta betegség enyhe tünetei hasonlóak, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy vannak köztük fertőzöttek is, de ezt lényegében (minden esetet tesztelni kéne) lehetetlen bizonyítani.

Póta ismertette az eljárást is abban az esetben, ha a gyermekorvos feltűnően sok esettel találkozik. Ha egy orvosban felmerül, hogy a gyermek covid-gyanús, két dolgot tehet: 

  • Nem súlyos tünetek esetén 10 napos egészségügyi karanténba küldi a gyermeket, és csak oltott személlyel lép kapcsolatba.
  • Gyorstesztet csinál.

Hozzátette, azon gyerekek esetében, akiknél gyorstesztet végeztek, nagyon sok esetben negatív eredménnyel zárult.

Koronavírus - Oltás Nyíregyházán
 
AstraZenecaMTI/Balázs Attila
 

A felső légúti megbetegedések a megszokottnál nagyobb számát Póta azzal magyarázta, hogy másfél évi szigorú szabályozást követően tértek vissza a gyerekek közösségekbe, ahol hosszabb időt töltenek együtt. Immunrendszerük azonban elszokott azoktól a vírusoktól, amelyek egyébként ott keringenek velük. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a maszkviselés nemcsak a koronavírus ellen volt hatékony, de a szezonális betegségek, mint az influenzás esetek száma is kevesebb volt.

Végül megjegyezte, határozottan javasolja a gyermekek beoltását, ezzel nem csak a koronavírus okozta betegség súlyosabb tüneteitől, de az immunrendszert is jobban megkímélik, így más fertőzésekkel szemben ellenállóbb marad.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Póta Györggyel
2021.10.19., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György