„Támogassa
Hetes Stúdió

Így mennek a dolgok – Szénási Sándor jegyzete

30/01/2021 15:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

„A hazudozás, a politikai haszonszerzés, és a durva erőszak igy döntötte dugába a politikát. Orbánnak innen kéne nyernie, ebből a helyzetből kéne megnyernie a társadalom bizalmát. A valóság bevallása, az őszinte kommunikáció helyett azonban gyanú és félelem övezi azokat a vakcinákat is, amelyek vizsgálat, korosztályi tesztelés, szakmai alapú engedélyezés után akár hasznosak is lehetnek, de ezt ma már csak az orosz és kínai vakcinát is bevállaló kormánypárti szavazók hiszik el.”

2021. január 30. Hetes Stúdió / részlet, Szénási Sándor jegyzete (21.01.30.)
03:20
00:00

A keleti vakcinák körüli őrületben több csinos kis elmebaj adódott össze sikeresen, kezdve azzal az abszurd helyzettel, amelyben az Uniónak azt kell bizonygatnia a helyzetével visszaélő, amúgy kekk, sőt pimasz AstraZenecának, hogy a szerződés az szerződés, a gyártó vakcináját megrendelő Brüsszelnek semmi köze sincs sem ahhoz, hogy a Zeneca az aláírás pillanatában jól mérte-e fel a kapacitásait, sem ahhoz, hogy a cég a britekkel már korábban szerződött, és hogy ez a kontraktus állítólag felülírja a többi vállalását, vagyis ha 60 százalékkal csökkenti az európai szállításait, az szerinte normális.

Ebben a helyzetben a magyar kormány joggal riadt meg, hogy az Unió-rendelte vakcinaszállítmányok hónapokkal tolódnak, ami rossz az oltásban reménykedőknek, rossz a gazdaságnak, és rossz a politikának, amelynek olyan nagy hitele a járványkezelésben amúgy sincs. Az orosz és kínai oltóanyag beszerzésének lehetősége az Unió vészhelyzeti előírásainak megfelelően legálisan szerepelt napirenden már korábban is, de az embernek úgy tűnt, ezzel kapcsolatban inkább a keleti barátoknak szóló gesztuspolitikáról van szó, hiszen az orosz vakcina esetében például konkrétan lehetett tudni, hogy a gyártás akadozik, a vizsgálat harmadik fázisa hiányzik, a minőség egyenetlen, az orosz orvostársadalom ezügyben maga is megosztott, Putyin egyelőre nem oltatja be magát a saját világbajnok szerével.

Egy normális kormány ilyen zavaros háttér előtt még baráti meggondolásokból sem akar mutatkozni, ezzel szemben a kétségeket keltő jeleket a magyar kormány, mint ahogy a kínai vakcinákkal kapcsolatos aggodalmakat is, rutinszerűen próbálta elfedni, az információhézagokat propagandával kitömni, az ellenőrző hatóságokra nyomást gyakorolni, amivel csak azt érték el, hogy az orosz vakcina egyre gyanúsabb lett, hiába ígérték be végül, hogy a beérkező tételeket egyenként vizsgálják át. A Republikon Intézet felmérése szerint csupán 35 százalék oltatná be magát a Szputnyik V-vel.

A Zeneca-botrány után a kapkodás még erősebb lett, az orosz alternatíváról már alig esik szó, a kormányfő, aki eddig orosz szerrel akarta oltatni magát, most a kínai vakcinára esküszik, amit azonban nemcsak az EU, de a magyar hatóságok sem vizsgáltak be, mert ettől a jogtól egy rendelettel megfosztották, illetve engedélyező pecsétként használják őket.

A Republikon a kínai vakcinával szemben 27 százalékos támogatást mutat ki. Meggyőző elutasítást.

A hazudozás, a politikai haszonszerzés, és a durva erőszak igy döntötte dugába a politikát. Orbánnak innen kéne nyernie, ebből a helyzetből kéne megnyernie a társadalom bizalmát. A valóság bevallása, az őszinte kommunikáció helyett azonban gyanú és félelem övezi azokat a vakcinákat is, amelyek vizsgálat, korosztályi tesztelés, szakmai alapú engedélyezés után akár hasznosak is lehetnek, de ezt ma már csak az orosz és kínai vakcinát is bevállaló kormánypárti szavazók hiszik el. Tudni persze ők sem tudnak semmit. A hit a vakcina ügyben abszolút inkompetens politikának szól, nem a szakértők tudásának, akiket ha elnémítanak egy halálos járvány idején, az is rendben van.

Pillanatnyilag ennél az elmeroggyanásnál tartunk.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2021. január 30-i adásában hangzott el. Címlapi képünkön Orbán Viktor influenza-oltást kap, forrás: a miniszterelnök Facebook-oldala