„Köszönjük

Így változik adásrendünk október 23-án

22/10/2024 17:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Reggeli személy Eörsi László történész lesz, újra hallhatják a forradalomban diákként részt vevő Ungváry Rudolf önéletrajzi monológját és a Történelmi Igazságtétel Bizottság megalakulásának történetét. Délután 4 és 6 között Dési János műsorvezetésével elemezzük a nap legfontosabb eseményeit. Tartsanak velünk a nemzeti ünnepen is!

Így változik az adásrend október 23-án:

Reggel 6:00-8:00 óra között ünnepi válogatást hallhatnak, a Reggeli gyors rövidített sávban, 8:00-10:00 között közlekedik.

6:00-7:00 között: Dési János korábbi beszélgetése Majtényi László jogtudóssal, a médiahatóság elődjének az ORTT-nek korábbi elnökével, akivel szóba került az is, milyen lehet azoknak, akik ma az állami médiában dolgoznak.

7:00-8:00 között: Para-Kovács Imre korábbi interjúja Békés Csaba történésszel, a Cold War History Research Center kutatójával, akivel arról beszélgettek, új hidegháború kibontakozását látjuk-e?

A Reggeli személyben 9:00-10:00 között Para-Kovács vendége Eörsi László történész az 1956-os Intézet Alapítvány kutatója lesz, akivel kötetlenül beszélgetnek a forradalomról és az annak emlékezetéhez kapcsolódó aktualitásokról.

***

A déli hírek után, 12:15-14:00 óra között ismét ünnepi válogatással jelentkezünk, elmarad a Fórum és az Élőben a városból.

12:15-13:00 között: Ungváry Rudolf önéletrajzi monológját hallgathatják meg újra.

Egy rendkívül kalandos életút, svájci születésű édesanya, aki soha nem tudta otthon érezni magát Magyarországon. Ez a tény meghatározóvá vált a háború alatt és azt követően a cseperedő kisfiú, majd fiatalember számára. 1956-os szerepvállalása miatt megjárta a kistarcsai internálótábort, majd diákfelkelő múltja miatt gépészmérnöki karrierje is derékba tört. A ma 87 éves mérnök, irodalmár és író egy életen át ragaszkodott a legőszintébb szembenézéshez. Mindezt egy gyönyörű és megrázó monológban mondta el korábban a Dobszerdában Váradi Júliának.

Ungváry Rudolf
 
Ungváry Rudolf l Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 
 

13:00-14:00 között: A Történelmi Igazságtétel Bizottság történetét bemutató műsorunkat sugározzuk újra.

1981-ben az '56-os forradalom többnyire börtönt megélt szereplői közül egy titkos társaság alakult. Tagjai egy több hétig tartó kerekasztal beszélgetés során elevenítették fel a történteket. Az itt készült hangfelvétel és a későbbi tervek alapján jött létre 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság Hegedűs B. András lakásán Halda Alíz, Göncz Árpád, Vásárhelyi Miklós, Mérei Ferenc, Litván György, Rácz Sándor, Donáth Ferenc, Mécs Imre részvételével. Ott volt a szervezők között Kozák Gyula szociológus, Csalog Zsolt író és Szabó Miklós történész, később csatlakozott a társasághoz Ungváry Rudolf is.

Még a forradalom 50. évfordulójára készült el a Klubrádióban a Szabadság hangjai című, több részes emlékműsor, amelynek ezúttal első részét hallhatják, amiben Kozák Gyulával és Ungváry Rudolffal beszélget Rózsa Péter.

1989-ben a TIB aktív szerepet játszott Nagy Imre és társai újratemetésének szervezésében. Korabeli híradó részlet.

***

16:00-18:00 között a Megbeszéljük helyett a nap legfontosabb eseményeit követjük: bejelentkeznek riportereink a tüntetésekről, Dési János műsorvezető pedig szakértő vendéggel elemzi a politikusok megnyilvánulásait, Orbán Viktortól Magyar Péterig.

***

A fentieken kívül a megszokott műsorokat hallhatják majd a megszokott időben. Az adásrendet táblázatos formában itt találják.