„Köszönjük,
Reggeli gyors

Egerek között volt a magyar börtönben Ilaria Salis olasz aktivista

17/06/2024 12:53

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Visszatért Olaszországba a budapesti utcai támadások miatt megvádolt antifasiszta aktivista. Szombaton hazatért Olaszországba Ilaria Salis, miután a múlt vasárnap európai parlamenti mandátumot szerzett, pénteken pedig kiengedték a budapesti házi őrizetből. Techet Péter, a bécsi Duna-régió és Közép-Európa Intézet tudományos munkatársa a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában elmondta: mivel csak júliusban fog megalakulni az Európai Parlament, ezért jogilag csak akkortól lenne mentelmi joga Salisnak, ebben az értelemben hamarabb engedte el őt a bíró.

2024. július 03.
00:00
00:00

Techet hozzátette: Olaszországban sokan követték Salis perét, egyfajta hősnőként tekintenek rá a baloldalon, de még a hatalmon lévő jobboldali kormány is nehezményezte a magyarországi körülményeket a fogva tartása során.

Ilaria Salis a magyar ügyészség szerint részese volt a tavaly februárban Budapesten elkövetett utcai támadásoknak, amely során a fővárosba érkező külföldi antifasiszta aktivisták olyan járókelőkre támadtak, akikről azt feltételezték, hogy a kitörés napi neonáci rendezvényre érkeztek. Ilaria Salist két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják.

"Nagy valószínűség szerint éppen ezért tudott bejutni az Európai Parlamentbe az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) nevezetű, szélsőbaloldali koalíció, és azért ért el 7 százalék feletti eredményt a közvélemény kutatásokban 2-3 százalékra jósolt helyett, mert Ilarie Salis volt a listavezetőjük - tette hozzá Techet. - Salis neve meghúzta őket. Annyira fontos név volt ő egyébként, hogy majdnem még a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Párt is őt akarta indítani. Ez nagyon jó eredményt hozott, be tudott kerülni a pártszövetség is a parlamentbe, és Salis külön 173 ezer referenciaszavazatot is kapott, hiszen az olaszoknál lehet ilyet is leadni a listán belül."

Egy szenvedéstörténeten ment keresztül Budapesten. "Az olasz sajtó rendszeresen tudósított, hogy milyenek a börtönkörülmények, hogy egerek között van, az olasz sajtó és a közvélemény nagyon meg volt döbbenve, amikor lábbilinccsel jelent meg a tárgyalóteremben. "

"Ha valóban részt vett ebben a verekedésben, akkor azért ez egy súlyos vád, tehát egy köztörvényes bűncselekményről van szó, nem lenne meglepő, ha az Európai Parlament esetleg a mentelmi jogát felfüggesztené. Az más kérdés, hogy Magyarországgal szemben nagyon sok fenntartás van, különösképpen a börtönviszonyokkal szemben, hogy nem érvényesülnek az alapvető emberi jogok, tehát ez szólhat amellett, hogy mégse függesszék fel a mentelmi jogát" - összegzett Techet Péter. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Techet Péterrel
2024. június 13., csütörtök 07:33
Riporter: Szénási Sándor