„Klubrádió
Reggeli gyors

Iványi Gábor: Az 1 százalék legalább előrelépés

3/02/2021 15:36

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Visszakapja technikai számát a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, ami azt jelenti, hogy ismét fel lehet ajánlani az 1 százalékot a MET számára, értesítette a NAV a szervezetet. Iványi Gábor szerint ez azért lehetséges, mert vallási tevékenységet végző egyesületként sorolja be a kormány a MET-et. Azt is hozzátette, hogy messze még a cél, hogy újra egyházként működjenek.

2021. február 03. Reggeli gyors - részlet 21.02.03. Iványi Gábor
07:05
00:00

Visszakapta 0444-es technikai számát a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Iványi Gábor, a MET vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke azt mondta, hogy váratlanul olyan engedmény született, amiben felsorolták azokat a szervezeteket, köztük a MET-et is, amelyekben egy százalékot fel lehet kínálni.

Hozzátette azt is, hogy az egyház felé tett felajánlások közt is kétféle 1 százalék van. Az egyik, amit az egyházak megkapnak, azt az állam kiegészíti kétszeresére a kormány által támogatott egyházak esetében. „Ha valaki 100 forintot ajánl fel, ők 200-at kapnak, mi csak 100-at, de ez is egyfajta elmozdulás” – tette hozzá.

Azonban státuszrehabilitációról nincs szó, pedig Strasbourgban is pert nyertek a magyar állammal szemben. Kimondta a bíróság, hogy alkotmánysértő volt, hogy 2012. január elsejével megfosztották egyházi státuszától a MET-et, ezért visszamenőleg járna a visszatartott pénz.

Jótékonysági árverés az OSA Archívumban
 
Iványi GáborFotó: Kovács Attila / MTI
 

Most vallási tevékenységet végző egyesületként sorolja be a kormány a MET-et, amit Iványi ugyancsak elfogadhatatlannak tart, mivel ők ezt a státuszt nem kérték, hanem a törvényt „fúrták-faragták” úgy, hogy átminősítették a szervezetet. A jelen helyzetet csak azért fogadják el, hogy a megkaphassák a felajánlásokat, amelyeket teljes egészében közfeladatok ellátására fordítanak.

A Telex a témával foglalkozó cikkében azt írja, hogy a vonatkozó jogszabálymódosítás alapján azok a szervezetek nem kaphatnak egyházi státuszt, amelyek közcélú tevékenységükre bármilyen támogatást igénybe vesznek. 

Ennek kapcsán a lelkész kifejtette, hogy az összes „bevett” egyház ellát közfeladatot, amire adott költségvetési pénz áll rendelkezésre. Tény azonban, hogy a módosítás nyomán csak az lehet egyház, amely önként nyilatkozik arról, hogy sem magyar költségvetési pénzt, sem uniós pénzt nem fogad el vállalt közfeladatainak ellátására. Ezt Iványi vérlázítónak nevezte és szerinte nyilvánvalóan arra irányul, hogy kiszorítsák azokat, akiket a jelenlegi kormány nem támogat.

Hozzátette, a testvérközösség hitvallásának része az iskoláztatás, hajléktalanok megsegítése, idősotthonok működtetése, fogászati ellátás a rászorulóknak. Ezekre mind szeretnék felhasználni az 1 százalékos felajánlásokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra hallgathatja meg.

Reggeli gyors
21.02.03. 7:38
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert