„Klubrádió
Esti gyors

Iványi Gábor: Ebből ki kell maradnia minden jóérzésű embernek

6/05/2021 23:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Iványi Gábor lelkészt arról kérdeztük, hogy korábban közölte: egyetért az ATV értelmiségi mellőzésével. Az Esti gyorsban azt mondta: akik indulhatnak a választáson, és ott megszólalhatnak, ám szólaljanak meg. De szerinte ebből ki kellene maradnia az értelmiségnek. Az embereket becsapni és azt mutatni kifelé, hogy végül is szabad versenyben győzött valaki és majd átveszi a szerepet a Klubrádiótól a Spirit FM, csalás, együttműködés a hatalommal – jelentette ki. Hozzátette: a vezetők azt a kicsit képtelen dolgot kommunikálták kifelé, hogy az ATV ellenzéki fórum, pedig nem az.

2021. május 06. Esti gyors / részlet, Iványi Gábor (21.05.06.)
07:06
00:00

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke elsőként arról beszélt, hogy hogy emlékmű állítását javasolják a koronavírus áldozatainak. Az ötlet nem az övé, hanem Kocsis Andrásé, a XXI. Század Társaság elnökéé, de egyetért vele. Azt gondolja, fejet kell hajtani azok emléke előtt, akik méltatlanul vesztek oda, és sokuknak nem kellett volna meghalniuk, ha az egészségügy nem szenvedi el azokat a hiányokat, támadásokat és bajokat, amelyeket mindenki tapasztalhatott. Neki is vannak személyes tapasztalatai arról, hogy erőn felül küzdöttek a kórházi dolgozók a csekély személyzettel – tette hozzá.

Szerinte az egészben a politikai akarat játszotta a főszerepet, sokkal fontosabb volt egy „későbbre spájzolt választási diadal, mint az emberek élete”. Közös akarattal lehetne felállítani az emlékművet, az Oltalom Karitatív Egyesületnél elkülönítik az erre beérkező összeget.

Beszélt arról is, hogy váratlanul visszakapták a technikai számukat, de nem tudja, miért, azt nem hiszi, hogy a rossz lelkiismeret miatt. Eközben milliárdokat költenek kereszténydemokrata intézetre, a budai hegyekben rögtön villát is adományoznak neki – Iványi Gábor szerint ez nem annak a jele, hogy elkezdett munkálni bennük a bűnbánat, hanem csak „a pénz kitalicskázása” folytatódik.

Támogatja az ATV bojkottját

Az ATV-csoport működtetőit próbálta megszólítani közleményében. „Ördögi játék”, hogy egy magát ellenzékinek nevező csoport (eddig is azt a kicsit képtelen dolgot kommunikálták kifelé, hogy az ATV ellenzéki fórum, de hát nem az – jegyezte meg) ebben részt vesz. Hozzátette ugyanakkor: akik indulhatnak a választáson, és ott megszólalhatnak, ám szólaljanak meg.

De más az értelmiségi részvétel; szerinte ebből ki kellene maradnia az értelmiségnek. Ha ez nem történik meg, akkor nem beszélhetünk másról, mint arról, hogy port hintenek a társadalom szemébe. Az embereket becsapni és azt mutatni kifelé, hogy végül is szabad versenyben győzött valaki és majd átveszi a szerepet a Klubrádiótól a Spirit FM, csalás, együttműködés a hatalommal, amely a Spirit FM-mel „nyírja ki” a Klubrádiót. Ebből ki kell maradnia minden jóérzésű embernek, és ehhez nem kell vallásosnak lenni, csak mindenkitől elvárható tisztességgel kell rendelkezni – ismételte meg Iványi Gábor.

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a bojkott kezdeményezője szerint „az ATV csoport úgy szerezte meg a – szintén morális értelemben – rablott holmit, hogy közben azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Oltalom Karitatív Egyesület / Facebook

Esti gyors
2021.05.06., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály