„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Juhász Péter: Magyar állampolgárok adatait adta ki külföldre Orbán és kormánya

4/08/2021 14:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Juhász Péter politikai aktivista, vlogger talált valakit, aki azt állítja, hogy  felhasználói oldalról ismeri a Pegasust. Izrael kormánya vélhetően nem adja bárki kezébe a szoftvert: ebből a forrás szerint az következik, hogy a megfigyelt magyarok adatait oda kell kiküldeni. Tehát szerinte „magyar állampolgárok adataival dealel Orbán Viktor és kormánya”. Juhász Péter szerint „nincs demokratikus kontroll a kormány működése felett”.

2021. augusztus 04. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. augusztus 04., szerda 09:00): Juhász Péter
46:31
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Juhász Péter, az Együtt volt elnöke, politikai aktivista, vlogger volt a Reggeli személy. Azt mondta: Pegasus-ügyben megkereste egy ember, aki azt állította magáról, hogy felhasználói oldalról ismeri a kémszoftvert. Hosszas levelezés után úgy tűnik, hogy tényleg. Technikai részletekről is beszélt, ezeket nehéz ellenőrizni, de amiket mondott, azok nagyon egybevágnak a a különböző kormányok és maga a cég nyilatkozataival.

Ennek alapján szerinte igazat mondhatnak a magyar politikusok, amikor azt mondják, hogy ők nem vásároltak ilyen eszközt, mert Izrael kormánya vélhetően nem adja bárki kezébe a szoftvert. Ebből a forrás szerint az következik, hogy a megfigyelt magyarok adatait oda kell kiküldeni. Juhász forrása azt is mondta, hogy erről miniszteri szint fölött döntenek; bekerül egy bizottsághoz, amelynél kimondott cél a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc. Ha jóváhagyják, előre bekérik a lehallgatandók listáját, összevetik terroristagyanús elemekkel („viszonylag bő listáról van szó”), és ha találnak egyezéseket, akkor a miniszterelnök elé kerül az ügy, neki kell áldását adnia. Ez egybecseng azzal, ami a Direkt36 cikkében is megjelent, hogy tényleg voltak bűnözők a listán. Valamint azzal is, hogy az Orbán-Netanjahu találkozó után kezdhették el alkalmazni itthon a szoftvert, és 2018-ban járt Czukor József, „Orbán főkémje” is Benjámin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnöknél.

Innentől a Juhászt megkereső ember szerint a megrendelőnek ki kell küldenie a magyar állampolgárok adatait Izraelbe, ahol elvégzik a lehallgatást, megkapják a titkosított adatokat, ők adják meg a titkosítás feloldásához szükséges kulcsokat, és ők küldik vissza Magyarországra a megfigyelt adatmennyiséget. „Ez azt jelenti, hogy ott marad náluk is” – tette hozzá.

Ha feltételezzük, hogy az izraeli titkosszolgálat és védelmi minisztérium nyitott szemmel jár általában, akkor annak kicsi az esélye, hogy csak úgy továbbítgatnak adatokat ide-oda. Azt mondta: lehet, hogy megvezették, de nem látja ebben a logikai hibát. Az gyanítható, hogy Izrael nem adta ki a kezéből a saját fejlesztésű eszközt, például azért, hogy ne másolják le, ne túrjanak bele. Innentől viszont az történik, hogy „magyar állampolgárok adataival dealel Orbán Viktor és kormánya”.

 
Juhász Péter (kép: Facebook)
 
 

Juhász Péter beszélt arról is, hogy a Pegasus csak egy ilyen szoftver, ezer más lehetőséggel lehet megfigyelni embereket Magyarországon. Sőt, ott van egy autoriter megfigyelőállam, Kína, amellyel egész jó kapcsolatot ápol az Orbán-rezsim. Ott már arcfelismerő programokkal, mesterséges intelligenciájával kombinálják és elemzik egy ember összes adatát, az egészségi állapotát, hova megy, mit rendelt, mit lájkolt a neten, és így tovább.

Úgy gondolja, sima telefonlehallgatással tízezreket figyelhetnek meg az országban, és a „pártállami berendezkedés” miatt nem terroristagyanús elemeket, hanem „Orbán Viktor politikai ellenfeleit”. Ugyanis a Pegasus-listáról kiszivárgott nevekben „nem az a közös, hogy bűnözők, hanem az, hogy politikai értelemben szemben állnak Orbán Viktorral”.

Az a legborzasztóbb, hogy mindez jogszerű, mert „ilyen törvényi környezetet alakított ki Orbán Viktor”. Olyat gyengébb autokráciákban se hallunk, hogy a kormány állampolgárokat mindenféle indoklás nélkül megfigyelhet, és csak magának kell elszámolnia – fogalmazott Juhász Péter. Példaként említette, hogy a megfigyeltet utólag sem kell tájékoztatni, ha nem találtak semmit ellene.

Innentől mondja valaki azt, hogy az ellenzéknek van esélye demokratikus választáson nyerni. Hiszen miért ne hallgathatnák végig az ellenzéki együttműködés összes tárgyalását, miért ne találnának meg bárkit ajánlatokkal? Tehát azt mondani, hogy Magyarországon demokratikus körülmények között leváltható a Fidesz, „minimum nevetséges”, hiszen nem demokratikus a környezet. Juhász Péter szerint „nincs demokratikus kontroll a kormány működése felett”.

Egyébként a felháborodott, lázadó tömeg hiányzik az ellenzék mögül, „és azok mi vagyunk, állampolgárok”. Volt egy tüntetés a Pegasus-botrány miatt, amelyen körülbelül ezren voltak. Úgy tűnik, ennyit ér Magyarországon az állampolgároknak, hogy bárkit megfigyelhetnek. „És ez egy lépésre van a fekete autótól”, például attól, hogy valakit belekeverjenek bűncselekményekbe – vélekedett.

Beszélt a zuglói előválasztási kampányról is: azt mondta, mélységes megvetését küldi mindenkinek, aki Tóth Csabát támogatja, mert szerinte az MSZP-s képviselő „pont ugyanazt a politikát folytatja, mint a Fidesz; szavazatokat vásárol, beléptet a pártjába embereket, hogy válasszák, mutyizik a helyi Fidesszel, egy vállalhatatlan figura.” Hadházy Ákossal szemben szerinte eleve senkit nem lehetne indítani, mert kuriózum a magyar politikában, amilyen munkát végez, de még ráadásul egy ilyen embert indítanak, és mögé is áll az ellenzéki pártok többsége. Rogán Antalról pedig úgy vélekedett: „gyakorlatilag egy maffiózó”, akit a fideszesek se szeretnek.

A beszélgetésben is emlegetett videó augusztus 5-én este 7-től tekinthető meg.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. augusztus 04., szerda 09:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert