„Zajlik
Megbeszéljük...

Karácsony az ellenzék jövőjéről: Nem kell bénázni, a vitás nézeteket a tárgyalóasztalnál kell megbeszélni

9/05/2022 19:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fontos, hogy minden párt önállóan is gyarapítsa táborát, de az ellenzéki együttműködésre az időközi választásokon is szükség lesz – véli Karácsony Gergely főpolgármester.

2022. május 09. Megbeszéljük - részlet 22.05.09. Karácsony Gergely
20:25
00:00

A választáson elszenvedett vereséget követően érthetőnek tartja Karácsony Gergely, ha úgy tűnik, valamelyest széthullik az ellenzéki együttműködés, és a pártok engednek annak a késztetésnek, hogy inkább a saját útjukat járják. A főpolgármester szerint ez teljesen természetes, hiszen most különösen fontos, hogy a pártok saját táborukat építsék. Igaz ez Karácsony pártjára, a Párbeszédre is. Részben ezzel indokolja, hogy nem indul újra a társelnöki pozícióért. "Új energiákat megjelenítő vezetőkre van szükség" – foglalta össze.

Bízik abban, hogy a több városban esedékes időközi választásokat megnyerhetik a közös ellenzéki jelöltek. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy meg kell tartani az egységet, "nem bénázni kell, a vitás nézeteket tárgyaló asztalnál kell megvitatni".

Csapdahelyzetben az ellenzék, de lehet kiút

2022. május 09. Megbeszéljük - részlet 21.05.09. Kanász-Nagy Máté
12:53
00:00

Karácsony véleménye lényegében egybehangzik az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté álláspontjával, aki szerint nagyon fontos megérteni, mit jelent a választási eredmény, és mit tükröz a szavazók magatartása. Az ellenzéki együttműködés nem szűnt meg, szerinte különösen fontos, hogy az időközi választások előtt minden lehetőségre együtt készüljenek fel a pártok.

Az ellenzék csapdahelyzetben van az Oroszországgal szemben tervezett szankciók részét képező kőolajembargó miatt, mert ha támogatják, azzal a magyar gazdaságnak okoznak közvetve kárt, ha pedig Orbán vétóját támogatják, akkor lényegében – Orbánhoz hasonlóan – az Európai Uniónak tartanak be. Kanász-Nagy úgy véli, ha rövid távon nem is, de hosszútávon ez a helyzet kiválthatja azt, hogy Magyarország igenis foglalkozzon azzal, hogy más technológiákat fejlesszen ki, amivel akár a teljes szénhidrogénfüggőséget is felszámolhatja.

"Az ellenzéki együttműködés nem szűnik meg, csak átalakul" – kommentálta a műsort követően Bolgár György.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Karácsony Gergellyel és Kanász-Nagy Mátéval
2022.05.09., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György