„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Az ember most nem a népszerűséget keresi, hanem a felelős döntést

17/04/2020 23:28

| Szerző: Klubrádió

Kényelmetlen intézkedéseket kell meghoznia Karácsony Gergely főpolgármesternek, de szerinte a járványos időszakban az ember nem a népszerűséget keresi, hanem a felelős döntést, ezért sem érzi úgy, hogy Orbán Viktor csapdába csalta volna ennek a jogkörnek az átadásával. Arról is beszélt, hogy a főváros hétfőtől kiterjedt tesztelést végez, a Pesti úti idősotthonban pedig 74 ember mintája tönkrement, de erről csak kilenc nap után szóltak. 

2020. április 17. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.04.17.)
12:58
00:00

A főváros tesztel

A G7.hu péntek délutáni cikke szerint a főváros rendelt volna 27 ezer tesztet (eddig az országban körülbelül 40 ezret végeztek), de ez nem sikerült. Karácsony Gergely főpolgármester azonban elmondta: ezek nem vesztek el, csak „más beszerzési csatornát” kellett kialakítaniuk. Közölte, ha már az állam nem végzi el ezt a feladatot, főleg a különösen veszélyeztetett intézményekben, egészségügyi és szociális dolgozók között, akkor ők teszik meg. „Nagyjából ezt a léptékű” tesztelést végrehajtják hétfőtől a többi között hajléktalanszállókon, idősotthonokban, szociális munkások körében – mondta. Az, hogy ez az országos adatokhoz képest nagy szám, rossz hír, mert Magyarország nem áll jól az egy főre jutó szűrésekben – tette hozzá.

Fel kell készülni arra, hogy előbb-utóbb az életnek muszáj beindulnia, mert ha nem lehet előbb-utóbb enyhíteni a korlátozásokon, akkor óriási társadalmi és gazdasági árat kell érte fizetni, ebben okos mérlegelésre van szükség. De ami a most hétvégét illeti: a főváros annyit tehet, hogy a tömeg elkerülése miatt lezárja a Margitszigetet napközben, a III. kerületi polgármester pedig ugyanezt megteszi az Óbudai-szigeten és a Római-parton. Fontos tudni – jegyezte meg Karácsony Gergely –, hogy a kormány alapvetően a kerületekre bízta a döntést.

Népszerűség és korlátozások

Arról is kérdeztük a főpolgármestert, nem érzi-e úgy, hogy Orbán Viktor „becsapdázta”, mert a népszerűtlen intézkedéseket, lezárásokat neki (is) kell meghoznia. Karácsony Gergely azt mondta: most az ember nem a népszerűséget keresi, hanem a felelős döntést. Szerinte a budapestiek a húsvéti hosszú hétvégén nagyon megértően fogadták az intézkedéseket, nem volt feszültség vagy atrocitás. Egyébként lehet futni a Margitszigeten, hétvégén reggel 9 előtt és este 8 után, vagy hét közben, betartva a szükséges óvintézkedéseket.

A kérdés politikai vonatkozásáról azt mondta: a kormány tíz éve kétharmaddal kormányoz, sőt, most időben korlátlan, külön felhatalmazást kért, de mégis, úgy látszik, hogy a politikai bátorság és a kompetencia nem esik egybe ebben az esetben. Hozzátette, vállalva a népszerűtlenséget, azt kérte a kormánytól, hogy ha az önkormányzatra bízza részletszabályok kidolgozását, akkor Budapestnél ez a fővárosi legyen.

Pénteken a kerületi polgármesterekkel telefonos konferencián beszélték meg az ügyeket, és tulajdonképpen mindenki egyetértett abban, hogy a tömegközlekedésre csak úgy lehessen felszállni április 27-től, ha valami takarja az ember arcát, legyen az maszk, kendő vagy sál. Karácsony Gergely hozzátette: már korábban szerette volna ezt az óvintézkedést bevezetni, de „amíg a tiszti főorvos azt mondja, hogy ez nem helyes”, addig nem szívesen hozta volna meg, ma viszont már úgy tűnik, van ebben konszenzus. Zárt helyen, mint amilyen a tömegközlekedés, ez biztosan segít. Legutóbb Bécsben vezettek be ilyen intézkedést, szintén türelmi idővel. Április 27-ig tájékoztató kampányt tartanak.

Az intézkedések esetleges lazítása központi döntés kell, hogy legyen, de három feltétele kell. Az egyik, hogy csökkenjen a megbetegedések száma, itt Magyarország még nem tart, a másik, hogy van elég kórházi kapacitás, ez kormányzati hatáskör, és harmadik, hangsúlyozta, hogy nagymértékű tesztelés van, hogy tudják egy országban, hol tart a vírus.

Budapesti idősotthonok

A miniszterelnök péntek reggeli interjújában arról is beszélt, hogy a koronavírus után meg kell nézni a felelősséget a fővárosi fenntartású idősotthonok ügyében. Arra a kérdésre, nem érzi-e úgy Karácsony Gergely, hogy megfenyegette a kormányfő, úgy válaszolt: nem, és Orbán Viktor következő mondatára hívta fel a figyelmet, amely arról szólt, hogy a legszorosabb együttműködésre van most szükség.

Ha pedig a felelősséget keresik, azzal kapcsolatban azt mondta: a Pesti úti idősotthonban a főváros elkezdte a tesztelést, látták, hogy baj van, „szinte biztosan” kórházból került be a koronavírus. Ezután a tesztelést megismételte az Országos Mentőszolgálat, de csak pénteken derült ki, hogy 74 bent lakó embernél tönkrement a minta, és erről csak kilenc nappal később értesítették az intézmény fenntartóját. Tehát – mondta – kilenc napon át azt a hamis látszatot keltették, hogy a bentlakó idős emberek nem kapták el a fertőzést, miközben ezt nem tudni. Karácsony Gergely szerint mindenki hibázhat, de a hibát azonnal be kellene ismerni, kilenc napig nem lehet várni. Szerinte a politikát „ki kellene szerelni” az ügyből, mert ha meg akarják menteni emberek életét, együtt kell tudniuk működni, ha szeretik egymást, ha nem, ha politikai riválisok, ha nem, ez nem erről szól. Jelezte, ők is hibáztak, amikor „elrontották” a BKV-menetrendet egy napig, de aznap elismerték, hogy elszúrták.

Bár Orbán Viktor szoros együttműködésről beszél, a kormánypárthoz közel álló média tovább támadja a főpolgármestert. Erről Karácsony Gergely azt mondta: gyomorforgató, amit csinálnak, de ha ők döntenék el, hogy mi van az emberek fejében, akkor ő nem lehetne főpolgármester. Ők „hazudnak az óriási médiabirodalmukon keresztül”, a fővárosi önkormányzat pedig kitesz a dokumentumokat a Facebook-oldalán, ez Dávid-Góliát-harcnak tűnik, de ugyanilyen körülmények között nyerték meg a választást is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Esti gyors
2020. április 17., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János