„Klubrádió
Hetes Stúdió

Végignéztük és el is hittük Orbán előadását – Lampé Ágnes jegyzete

12/04/2020 14:32

| Szerző: Lampé Ágnes/Klubrádió

A héten mindenki arra várt, hogy szigorítják-e a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, és a kormányzati kommunikáció szintjén minden ebbe az irányba is mutatott. Lazul a fegyelem – hallgathattuk napokig. Majd Orbán Viktor előállt a trükkel: nem szigorított, cserébe úgy adott pici mozgásteret a polgármestereknek, hogy a nehéz döntéseket (népszerű helyek bezáratását) ők hozzák meg, ráadásul erre hivatkozhat, amikor előkerül a vád, hogy minden hatáskört elvesznek az önkormányzatoktól.

2020. április 11. Hetes Stúdió / részlet, Lampé Ágnes jegyzete (20.04.11.)
03:59
00:00

A héten szinte mindenkinek volt valamilyen exkluzív, tuti belső infója arról, hogy mit dönt Orbán Viktor a kijárási korlátozással kapcsolatban. Mindenki biztos volt benne, hogy szigorítás lesz. Inkább csak arról ment a találgatás, vajon milyen formában valósul majd meg. És valóban: ha csak a kommunikációs előjeleket nézzük, minden ebbe az irányba mutatott.

Majd menetrend szerint lezajlott műsort nézhettünk végig.

Orbán Viktor múlt hét végén bejelentette, hogy a héten szerdán döntenek arról, hogyan tovább. Közben az Operatív törzs tájékoztatóin szinte minden alkalommal előkerült, hogy lazul a fegyelem, egyre többen sértik meg a kijárási korlátozásra vonatkozó intézkedéseket. Müller Cecília azt mondta, Budapesten berobbanhat a járvány, Kiss Róbert rendőr alezredes pedig folyton nyomatékosította, hogy a fővárosi rendőrök „jelentős csoportképző helyeket” észleltek a Városligetben, a Margitszigeten és a Normafánál is. Intézkednek, figyelmeztetnek, feljelentenek, bírságot szabnak ki. Mi mégsem tudunk otthon maradni, tehát még egyszer: lazul a fegyelem.

Aztán Karácsony Gergelyt meghívták a kormányülésre. Márpedig ha ez történik, annak oka van. Az esemény után a főpolgármester Gulyás Gergellyel és Szita Károllyal tájékoztatott arról, hogy szerinte egy hónappal meg kell hosszabbítani a korlátozást. Szita Károly is bedobta a szlogent, hogy lazul a fegyelem, és a további szigorítás sem lenne ördögtől való.

Közben Karácsony Gergely már be is lebegtette, hogy Húsvét idejére lezárják a Margitszigetet. De ő is, ahogy mindenki, a főnökre várt.

Aztán tovább ment a műsor: Orbán csütörtökre halasztotta a bejelentést, mondván, még járványügyi szakemberekkel szeretne konzultálni. Ekkor azért sejteni lehetett, ezt a politikailag érzékeny lépést még neki sem könnyű meghozni. Hisz annak politikai ára van, ő pedig már talán 2022-nél jár.

Csütörtökön aztán már végképp mindenki tutira tudta, hogy kijárási tilalom lesz. A bejelentés meg csak húzódott, késő délutánig. Amikor egyszer csak Orbán Viktor Facebook-oldalán bejelentette, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást. Ennyi. Miközben ez nem is volt kérdés.

A trükk viszont megérkezett: azt is elmondta, hogy speciális lehetőséget adnak a polgármestereknek. Hétfő éjfélig saját településükön további szigorító szabályokat vezethetnek be.

S hogy mi ebben a trükk? Hát az, hogy így Orbán legalább négy legyet ütött egy csapásra: egész héten újra csak ő volt irányító szerepben, ezt a helyzetet egy percre sem engedte ki a kezéből. Miközben végül nem ő hozza meg a legfájóbb döntéseket, így politikailag jól jön ki belőle. Ráadásul úgy tesz, mintha engedne az önkormányzatoknak, amelyeknek így látványosan lesz mozgástere. Majd érvelhet és példálózhat az ellen, hogy az önkormányzatoktól minden hatáskört elvesznek.

Szép. És profi munka. A terv pedig működik.

Botka László, Szeged polgármestere azonnal élt is a felhatalmazással és bezáratta az üzleteket.

Karácsony Gergely lezáratta Húsvét idejére a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot.

A Hegyvidéki önkormányzat ugyanezt tette Normafán, Erzsébet-kilátónál, Libegőnél, Miskolc polgármestere lezáratta a parkolókat, de sok más kis-és nagyváros polgármestere is bejelentette, hogy nem lehet használni a települések köztereit, parkjait, kirándulóhelyeit vagy akár egész városrészeit.

A főpolgármester így összegzett: „beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan lehet értelmezni a miniszterelnök bejelentését, a kijárási korlátozás – amúgy helyes – meghosszabbításán túl mit is döntött a kormány”. Politikailag viszont lehet értelmezni a lépést. „Bár a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá.”

Ezért mondom: ez megint profi munka volt. Mi pedig megint végignéztük és valójában el is hittük az előadást.

Lampé Ágnes jegyzete a Hetes Stúdió 2020. április 11-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor